Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Nový Mégane R.S. se ukáže už brzy. Jaký bude? Připomeňte si i jeho předchůdce

Naše téma
Dominik Valášek | 22.05.2017
dalších 27 fotek
Renault Megane RS 265. | foto: Renault
Francouzský Renault Mégane vyladěný divizí Renault Sport se již nesmazatelně zapsal do dějin jako jeden z nejlepších hot hatchů světa. Už brzy se představí nová generace. Co o ní už víme?
Ale ještě před tím, než se podíváme na novinku, trochu zavzpomínáme a připomeneme si předchůdce, díky nimž má Mégane R.S. pověst mimořádně schopného a řidičsky atraktivního auta. Fotografie všech provedení tohoto francouzského ostrého hatchbacku najdete v galerii. Stejně jako ilustrace naznačující vzhled očekávané generace.

První Renault Mégane s přídomkem R.S. se objevil na trhu v roce 2004. Stál na platformě druhé generace standardního hatchbacku a vyráběl se v továrně ve francouzském Dieppe. Právě zde sídlí divize Renault Sport a odsud také vyjížděly nejzásadnější závodní a sportovní vozy v historii Renaultu.

Poprvé s 225 koňmi
Už první generace se pochlubila dvoulitrovým čtyřválcem s twin-scroll turbodmychadlem, které díky sekvenčnímu přeplňování eliminuje podstatnou část prodlevy turba. Celkem se pod kapotou nacházelo 225 koní (165 kW) a 300 Nm točivého momentu, přičemž 90 procent "krouťáku" bylo k dispozici mezi 2000 otáčkami a omezovačem.

Na přední nápravu se síla přenášela skrze šestistupňovou manuální převodovku a už základní model akceleroval z nuly na sto za 6,2 sekundy. Maximální rychlost se zastavila až na 240 km/h.

Čtěte také: Rychlá Škoda Karoq RS má zřejmě šanci na výrobu. Takhle by mohla vypadat

Už u prvního ostrého Méganu se pochopitelně objevily i nějaké ty speciální edice. Konkrétně se jednalo o 230 Renault F1 Team R26, oslavující úspěchy Renaultu v soutěži Formule 1. Vyladěný stroj v tomto případě dostal o 5 koní výkonu navrch, nechyběl tvrdší podvozek Cup specifikace, samosvorný diferenciál, tužší řízení a další vychytávky.

Ještě dál šla limitovaná edice 230 Renault F1 Team R26.R, vyrobená v pouhých 450 kusech. Z interiéru zmizely zadní sedačky, hromada výbavy a některé plechové části karoserie byly nahrazeny karbonovými díly. Ve výsledku zhubl Mégane R.S. o celých 123 kilogramů, čímž se podařilo dosáhnout hmotnosti 1232 kilogramů.

Nejrychlejší předokolka na Nürburgringu
V roce 2008 si navíc Renault právě s touto verzí došel pro rekord Nürburgringu mezi produkčními předokolkami. Auto zde zajelo čas 8:16,90.

Druhá generace, postavená na celkově třetí generaci francouzského hatchbacku, přišla na trh v roce 2010 a výroba začala ve španělské Palencii. Ani tentokrát nechyběl dvoulitrový turbomotor, tentokrát ale o výkonu 250 koní (184 kW), dále šestistupňový manuál, řízení s oddělenou těhlicí eliminující "tahání za volant" nebo brzdy Brembo.

Za příplatek bylo k mání i provedení Cup, disponující tužším zavěšením, samosvorným diferenciálem, rudě lakovanými brzdiči a většími koly. Aby toho nebylo málo, objevila se v roce 2011 také verze Trophy, zvyšující výkon na 265 koní (195 kW). Tato varianta, limitovaná na 500 vyrobených kusů, poprvé stlačila čas zrychlení z nuly na sto na rovných 6 sekund a maximální rychlostí pokořila 250 km/h.

Čtěte také: Porsche už vyrobilo milion 911. Tyhle zajímavosti o ikonickém sporťáku znáte?

Renault si navíc opět potvrdil i špičkové postavení na Nürburgringu. Čas 8:07,97 platil coby nejrychlejší kolo mezi produkčními předokolkami celé tři roky.

První facelift v roce 2012 přinesl částečně nový vzhled a 265 koní (195 kW) výkonu jako standard. Jinak zůstalo vše prakticky při starém.

Tahanice se Seatem
Dalších novinek se Mégane dočkal v roce 2014, kdy přišel druhý facelift a navíc musel Renault reagovat na nový rekord Nürburgringu, zajetý konkurenčním Seatem Leon Cupra 280. Vznikla tedy opět verze Trophy, tentokrát již o výkonu 275 koní (202 kW), vybavená mimo jiné třeba titanovým výfukovým systémem Akrapovič.

Samostatnou kategorií, vyrobenou v omezeném nákladu a určenou prakticky pouze na Nürburgring, je potom Trophy-R. Stejně jako před lety odsud zmizely zadní sedadla a komfortní výbava a naopak přibyly závodní tlumiče KYB, větší přední brzdy a lepivější pneumatiky.

S touto výbavou zajel Renault opět i nejrychlejší kolo Nürburgringu, tentokrát s časem 7:54,36.

Tady se ovšem postup druhé generace Mégane R.S. zastavil a v srpnu 2016 Renault Sport oznámil, že vyrobil poslední vůz. A tak začalo čekání na třetí generaci.

Co bude dál?
O celkově třetím Mégane R.S. se začalo mluvit hned při uvedení čtvrté generace standardního hatchbacku. Jeho příchod na trh se nezadržitelně blíží a vůz se představí již toto září na autosalonu ve Frankfurtu.

Vyvstává nicméně otázka, zda nový Mégane R.S. důstojně nahradí ten starý. První zvěsti nepůsobily zrovna optimisticky. Třídveřová karoserie totiž vůbec není v plánu, takže rychlý stroj nabídne pět dveří, a už od začátku je také očekávané, že dvoulitrový motor nahradí menší pohonná jednotka.

Obavy dále vyvolalo i tvrzení, že Renault nabídne svůj nový vůz s dvouspojkovou automatickou převodovkou.

Čtěte také: Nürburgring má nový rekord. Nejrychlejším produkčním autem je elektromobil Nio

Na povrch ovšem vyplouvají stále další a další informace a budoucnost by nemusela být tak strašlivá, jak se mohlo zprvu zdát. Karoserie sice poveze o jeden pár dveří navíc, ale díky celkově lehčí konstrukci si vůz v oblasti hmotnosti nakonec ještě polepší oproti tomu starému.

Motor pak zřejmě nedosáhne objemu plných dvou litrů, ale zase se jedná o zcela novou jednotku o objemu 1,8 litru, představenou v nové Alpině A110. Jeho výkon ve verzi pro Mégane přesáhne nějakých 300 koní.

A ano, dvouspojková převodovka EDC se objeví, ovšem rozhodně nevytlačí klasický šestistupňový manuál, který zůstane v nabídce i nadále. Do toho Renault přijde s aktivním zatáčením všech kol, což je v segmentu hot hatchů s předním náhonem novinka.

Nepřehlédněte: VIDEO: Nová Honda Civic Type R je nejrychlejší předokolkou na Nürburgringu




Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů