Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

TOP osm zajímavostí o trhu ojetin v roce 2017

Naše téma
František Mašek | 01.02.2018
foto: autor
Také letos zhodnotila společnost Cebia trh ojetých automobilů za minulý rok. Pojďme se na tuto analýzu podívat blíže, řada zjištění je překvapujících.
1. Začněme základními čísly. Podle údajů Svazu dovozců automobilů (SDA) bylo v roce 2017 individuálně dovezeno a zaregistrováno 170 634 ojetých vozidel, což znamená 3,78% nárůst oproti roku 2016. Zbývajících 579 366 ojetých vozidel bylo koupeno v tuzemsku (8,18% meziroční nárůst). Vloni bylo nejvíce ojetých vozidel (z celkového počtu 750 tis. prodaných ojetých automobilů) prodáno mezi soukromými osobami (55%), autobazary a dealeři prodali 35% ojetin, což je v přepočtu 337 500 vozidel. Lze tak pozorovat koncentraci trhu s ojetými vozidly na velké autobazary a stále větší roli (9%) hrají také dealeři nových vozidel, kteří nabízejí ojeté vozy v rámci importérských certifikovaných programů. Pouhé 1% ojetin pak v minulém roce prodaly leasingové společnosti.

2. Z ojetých vozidel prodaných v roce 2017 bylo téměř 23 % dovezeno ze zahraničí, konkrétně výše zmíněných 170 634 vozidel. Přestože počet dovážených ojetin meziročně vzrostl o téměř 4 %, jejich podíl na celkových prodejích ojetin se snížil zhruba o 1 procentní bod. Počet ojetých vozidel s českým původem tedy roste rychleji, konkrétně meziročně vzrostl o více než 8 %. Z celkového počtu prodaných ojetin jich 77% pochází z ČR, 12% z Německa, 6% z Itálie a 5% tvoří ostatní státy. Dodávám, že individuální dovoz ojetin roste nepřetržitě už od roku 2014.

3. Dochází také ke stále větší koncentraci zájmu zákazníků na TOP 10 značek na trhu s ojetými vozidly. Podíl 10 nejprodávanějších značek ojetin tvořil v roce 2017 75 % celého trhu. V roce 2016 tyto značky tvořily jen 73 % trhu, v roce 2015 67 %. Největší zájem je o ojeté vozy značky Škoda, Volkswagen a Ford. Mezi konkrétními modely pak dominuje Škoda Octavia, Fabia, Volkswagen Golf, Škoda Superb, VW Passat, Ford Focus, Ford Mondeo, Kia Ceed, BMW 3 nebo Škoda Rapid.

4. Dlouhodobě roste zájem zákazníků o dražší vozy a klesá zájem o levnější. Zájem o kvalitnější a dražší ojeté vozy je patrný i z vysokého 22% podílu segmentu nejdražších ojetin s cenou přesahující 300 tisíc korun. Průměrná cena ojetých vozidel prodaných v loňském roce vzrostla na 202 400 Kč.Vlivem starých dovážených ojetin se ale stále snižuje podíl ojetin do 5 let stáří ve prospěch vozů starších 6 let a zejména starších 10 let, jejichž podíl byl vloni již nadpoloviční. Průměrné stáří vozidel bylo 10,1 roku.

5. U loni prodaných ojetých vozidel převažuje podíl dieselových pohonů (59 %) následovaný benzinovými motorizacemi(38 %). Podíly ostatních pohonů jsou stále minoritní a nedochází u nich k výraznějším změnám: LPG (1,5 %), CNG (0,6 %), hybridy (0,2 %) a elektromotory (0,1 %). Lze však očekávat, že časem se budou postupně poměry měnit podle nově prodávaných vozidel, jak se tyto budou postupně dostávat na trh jako ojeté. Bude se zvyšovat podíl ojetin s benzinovými motory, časem pak i s hybridními pohony a elektromotory. V segmentu ojetých vozidel je poměr dieselových a benzinových pohonů zcela opačný než u nových vozidel, kde dochází k pozvolnému poklesu zájmu o osobní automobily s dieselovým pohonem. V průběhu celého roku 2017 se postupně snižoval podíl vozidel s dieselovým motorem, pokles oproti 2016 činí téměř 5 %.

6. Zajímavé také je, že se u nás v minulém roce prodalo 7,5 % vozidel bez platné STK. Pro zákazníky to znamená, že nesou finanční zátěž následného provedení STK a kontroly emisí, ale především nesou riziko, že vozidlo těmito kontrolami neprojde a budou muset na své náklady uvést vozidlo do požadovaného stavu. A to se může u například nefunkčního filtru pevných částic dost prodražit.

7. Podle Cebie bylo v minulém roce prodáno 74 % ojetých vozů vybavených servisní knihou, zatímco v roce 2016 pouhé 53 %. Tento výrazný nárůst je pravděpodobně způsoben větším zájmem zákazníků o tuzemské vozy se zdokumentovanou servisní historií, zároveň zájmem o dražší a kvalitnější vozy a růstem podílu velkých bazarů a dealerů na celkových prodejích.

8. A na závěr barvy - nejpopulárnější barvou vloni prodaných ojetých vozidel byla s 20 % bílá. Nejvíce dlouhodobě roste zájem právě o tuto barvu, která je i nejprodávanější barvou u nových vozidel s 30% podílem v ČR, ve světě dokonce se 37% podílem. Celosvětově však nejvíce roste zájem o černá a šedá auta.
Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 2x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů