Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Opel vyvíjí světla, která se natáčejí podle pohybu očí řidiče

Naše téma
Redakce | 18.03.2015
dalších 5 fotek
Opel vyvíjí světla, která svítí tam, kam se řidič zrovna dívá. | foto: Opel
Světlomety automobilů prošly v posledních letech významným vývojem, aktuálně se nejvíce hovoří o LED diodách a laserové technologii. Na svícení pracuje i Opel, který se pochlubil prací na světlech, která se natáčejí podle toho, kam míří zrak řidiče.
Přednost tohoto řešení je tedy zřejmá: šofér bude mít vždy nejlépe osvětlenou tu část vozovky, kterou zrovna sleduje.

Systém pracuje s jednou kamerou, periferními infračervenými senzory a centrálními fotodiodami - tato soustava neustále monitoruje pohyb očí řidiče, data údajně sbírá padesátkrát za sekundu, a podle něj mění směr a intenzitu osvětlení.

Opel vyvíjí světla, která svítí tam, kam se řidič zrovna dívá.



Není to ale tak jednoduché. Lidské oči totiž mají tendenci rychle přeskakovat z jednoho bodu na druhý a pokud by systém "bez rozmyslu" následoval zrak řidiče, světlo by se chaoticky měnilo a "tikavě škubalo". Opel tento problém prý vyřešil jakýmsi zpožďovacím algoritmem, který zabraňuje právě okamžitým a neplynulým reakcím ma pohyb očí.

Opel vyvíjí světla, která svítí tam, kam se řidič zrovna dívá.



I když vývoj světlometů sledujících šoférovy oči běží už dva roky, do sériové produkce má toto zajímavé řešení stále poměrně daleko.

Blíž nasazení je ale jiná technologie, na níž Opel také pracuje. Už do osmnácti měsíců chce německá automobilka ve svých modelech nabídnout adaptivní LED světlomety. 

Opel pracuje i na světlech, která neoslní ostatní účastníky silničního provozu.



Ty dokáží ideálně nasvítit prostor před autem, ale současně umí deaktivovat některé diody v okamžiku, kdy je před autem jiný vůz, případně se jiný automobil objeví v protisměru. Díky tomu nedojde k oslepení řidiče.

"Chytré" adaptivní LED světlomety Opel prý nabídne hned v několika modelech. Jejich výhody zatím výrobce demonstruje na Merivě a Insignii.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů