Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Opel Astra GTC je elegantní a hodně čiperná

Naše téma
Redakce | 26.09.2012
Opel Astra GTC | foto: Opel
Praha - Vedle hatchbacku či velmi prostorného kombi je v nabídce Opelu Astra také atraktivní a opravdu líbivá varianta nazvaná GTC, která svými tvary připomíná spíš kupé.
Ve srovnání s ostatními Astrami současné generace má GTC i jiné světlomety, masku chladiče, blatníky, samozřejmě dveře, takže shodných je jen velmi málo vnějších karosářských dílů. Třídveřová 4466 mm dlouhá a 1840 mm široká karoserie je opravdu líbivá, plně pětimístná s dostatečným prostorem na zadních sedadlech a disponující i celkem velmi slušným zavazadlovým prostorem.

Sportovní vzhled
Sportovnímu vzhledu odpovídá i nabídka šesti verzí benzinových a tří naftových motorů, jejíž výkonové spektrum je od velmi slušných 100 až do úctyhodných 280 koní.

Přitom cenově vycházejí všechny Astry GTC velmi zajímavě. Poměrně ostrá námi testovaná verze, se solidní výbavou Sport se dá koupit od 466 900 Kč a malá raketa OPC s výkonem 280 k, největší rychlostí 250 km/h a zrychlením z 0 na 100 za šest sekund je v ceníku uvedena za akčních 627 900 Kč.

Mlsný vyznavač výkonů si zřejmě asi ještě připlatí za trochu výbavy navíc, ale i tak je Astra GTC OPC zřejmě cenově nejdostupnějším novým vozem, u kterého výrobce udává maximální rychlost 250 km/h. Pro šetřílky jsou naopak k dispozici moderní vznětové motory 1.7 a 2.0 l CDTI /110 až 165 k), u kterých je cenný poměrně malý cenový rozdíl od zhruba stejně výkonných motorů benzinových. Přitom jejich normovaná kombinovaná spotřeba se pohybuje v rozmezí 4,5 až 4,8 l/100 km.

Interiér je příjemný, s typickou opelovskou atmosférou, umocněnou sportovně tvarovanými předními sedadly s velmi dobrým vedením těla. Ovládací prvky jsou snadno dostupné a informační systém je i v češtině.

Další silnou stránkou Astry GTC je výbava, která již v základní verzi (Enjoy) obsahuje manuální klimatizaci, čelní, boční a hlavové airbagy, ABS včetně ESP, autorádio s CD přehrávačem a sedmi reproduktory, elektrické ovládání předních oken a vnějších zpětných zrcátek (včetně vyhřívání), dálkově ovládané centrální zamykání, funkci denního svícení, tempomat a řadu dalších prvků. Verze Sport má navíc dvouzónovou automatickou klimatizaci, palubní počítač, kožený volant nebo 18" kola z lehkých slitin. Na přání jsou k dispozici praktické sady výbav a mnohé další současné vymoženosti.

Mimořádný zážitek
Za volantem nabízí Opel Astra GTC nadprůměrné a v případě verzí s motory o výkonech nad 165 koní i mimořádné jízdní zážitky. Přitom se s tímto vozem dá jezdit bez problémů i v pomalém městském provozu a po horších silnicích. Podvozek je naladěn tak, aby snadno zvládl většinu provozních podmínek.

Nabízí příjemné jízdní vlastnosti a zdařilý kompromis mezi komfortem, který si posádka může vychutnávat na dlouhých cestách a tužším, sportovněji řešeným podvozkem, jehož přednosti ocení zejména řidiči při ostřejší jízdě po zatáčkovitých trasách. Vedle solidních výkonů překvapuje GTC i provozní hospodárností.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů