Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Co letos čeká řidiče na Olomoucku? Vymodlená D1, Palačovská spojka i obchvat

Naše téma
Petra Poláková-Uvírová | 07.01.2024
dalších 9 fotek
Palačovská spojka. Vizualizace mimoúrovňové křižovatky Palačov z informačního videa ŘSD | foto: ŘSD. Repro: Deník
Pokračování stavby desetikilometrového úseku D1 mezi Přerovem a Říkovicemi a zahájení prací na zbývajícím úseku západního obchvatu Olomouce. Takové jsou letošní nejočekávanější novinky v dopravě Olomouckého kraje. Ovšem nelze nepřipomenout také stavbu dálnice D55 a budování takzvané Palačovské spojky, která propojí Zlínský, Olomoucký a Moravskoslezský kraj.
Vymodlená stavba deset kilometrů dlouhého úseku D1 mezi Přerovem a Říkovicemi, která výrazně uleví městu od kamionů a nákladních aut, postoupí v roce 2024 do další fáze. V prosinci byla dokončena přeložka nové silnice na Bochoř. Další změny v dopravě se dají očekávat i v příštích měsících.

„Momentálně se dokončují sanační opatření na hlavní trase dálnice, probíhá stavba konsolidačních násypů u zbývajících mostních objektů, které byly v kolizi se stávajícími sítěmi, a jež bylo nutné přeložit. V areálu chemičky Precheza je odvrtaná většina pilot a probíhá zde betonហzákladů pilířů pro estakádu, jejíž stavba bude naplno probíhat v roce 2024,“ shrnul náměstek přerovského primátora pro dopravu TomᚠNavrátil.

Zahajení stavby Palačovské spojky:

Významnou dopravní akcí je stavba takzvané Palačovské spojky. Jedná se o novostavbu čtyřpruhové silnice mezi obcemi Lešná a Palačov a přestavbu silnice I/48 mezi Dubem a Palačovem na dálnici D48. Obě komunikace budou vzájemně propojeny novou mimoúrovňovou křižovatkou. Stavba propojí Zlínský, Olomoucký a Moravskoslezský kraj. Díky Palačovské spojce bude přímo napojeno Valašsko na dálnici D1. Zároveň bude komunikace sloužit jako alternativa k současné silnici z Hranic do Valašského Meziříčí.

„Cílem je zlepšit napojení Valašska na dálnici D1. Čtyřpruhová, směrově dělená komunikace, odvede tranzitní dopravu hned z několika obcí, což zásadním způsobem zlepší životní podmínky místních obyvatel. Současně dojde také k přestavbě dnes již nedostačující silnice I/48 na plnohodnotnou dálnici,“ popsal generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic Radek Mátl.

V polovině roku 2026, kdy by měla být stavba zprovozněna, již budou hotové i aktuálně realizované sousední dálniční úseky z Bělotína do Dubu a z Palačova do Nového Jičína. Dálnice D48 tím bude téměř dokončena. Zbývat bude poslední část mezi Novým Jičínem a Rybím, která by měla jít do realizace v roce 2025.

Lepší propojení mezi Přerovem a Olomoucí slibuje stavba dálnice D55, která začala loni na jaře v prvním úseku mezi Olomoucí a obcí Kokory. S dokončením se počítá v roce 2025. Jedná se o první část dálničního propojení Olomouce a Přerova, které nahradí kapacitně nedostačující silnici. Úlevu pocítí po dokončení stavby zejména obyvatelé obcí Kokory a Krčmaň, kterými dnes denně projíždějí tisíce nákladních aut a kamionů. Zvýší se tedy plynulost i bezpečnost dopravy.

Ředitelství silnic a dálnic zahájilo výstavbu úseku D55 z Olomouce do Kokor:

„V současné době intenzivně připravujeme také druhou část dálnice z Kokor do Přerova,“ shrnul Radek Mátl. Pro tento druhý úsek je rok 2024 klíčový. „Plánujeme vyhlásit výběrové řízení na zhotovitele, abychom mohli stavbu zahájit v roce 2025,“ řekl.

D55 povede od Olomouce kolem Přerova, Hulína a Otrokovic, kde bude prostřednictvím dálnice D49 napojeno také krajské město Zlín. Přes úseky kolem Uherského Hradiště, Bzence a Hodonína bude D55 v budoucnu u Břeclavi napojena na dálnicí D2. V provozu je aktuálně 19 kilometrů, ve výstavbě 30 kilometrů. Po dokončení bude celková délka dálnice D55 100 kilometrů. 

Ředitelství silnic a dálnic zahájí letos na jaře roku stavbu zbývajícího úseku západního obchvatu Olomouce. Stavba 3,2 kilometru autostrády Křelov - Slavonín je jednou z největších investic v Olomouckém kraji a původní rozpočet počítal s investicí za jedné miliardy korun. Stavba ale nakonec vyjde o něco levněji. „Aktuálně probíhají přípravné práce, skrývka zeminy a kácení dřevin. Stavba dálnice D35 Slavonín - Křelov vypukne naplno na jaře 2024,“ uvedl mluvčí olomoucké správy Ředitelství silnic a dálnic Miroslav Mazal.
Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů