Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Odolá střelbě i granátům. Audi představilo pancéřovanou limuzínu A8

Naše téma
Redakce | 17.01.2014
Audi A8 L Security. | foto: Audi
Ingolstadt/Praha - Vlajková loď automobilky Audi má i po nedávné modernizaci pancéřovanou variantu. Verze Security je vyhrazena pouze pro A8 s delším rozvorem kol a pod kapotou, která odolá nejen střelbě, ukrývá jeden z dvojice výkonných motorů 4.0 TFSI a W12. 
Vzhled pancéřovaného provedení se prakticky neliší od běžné sériové verze. Základem konstrukce je modifikovaná sériová karoserie s prostorovým rámem ASF (Audi Space Frame). Ta se vyrábí v Neckarsulmu, domovském závodě modelové řady A8, bohatě využívá hliník a je o zhruba 40 procent lehčí než srovnatelná konstrukce z ocelového plechu. Specifické díly jsou vyráběny ručně v chráněných výrobních prostorech a školení zaměstnanci potřebují k jejich montáži asi 450 pracovních hodin, než může být karoserie přepravena zpět ke konečné montáži do výrobního závodu.

Nezastaví ho ani granát...
Nové Audi A8 L Security má oficiální certifikaci Německého úřadu pro zkoušení zbraní a střeliva v Mnichově a splňuje nejvyšší požadavky na civilní pancéřované limuzíny. Plech a skla oken například odolají střelbě municí NATO s tvrdým jádrem.

V bezpečnostním skeletu pancéřované limuzíny, který je integrován do karoserie jako samonosný díl, se uplatňují extrémně odolné materiály – pancéřová ocel tvářená za tepla včetně tvrzení, aramidové tkaniny, keramické materiály, speciální slitiny hliníku a vícevrstvé sklo. V místech přechodů se ochranné materiály překrývají, aby byla zajištěna nejvyšší možná bezpečnost.

Hliníkové boční prahy obklopují masivní balistické profily, které zvyšují ochranu proti výbušným zbraním. Stejnému účelu slouží pancéřovaná podlaha vozidla ze speciální hliníkové slitiny. Nové Audi A8 L Security proto odolá útoku vojenskými ručními granáty. Dokonce ani výbušná nálož, jak ji definuje zkušební směrnice, neohrozí cestující na životě, což prokázaly pokusy s figurínami.

Audi A8 L Security.


U oken dveří a předního i zadního okna používá Audi speciální sklo, které nese na vnitřní straně polykarbonátovou vrstvu, jež zabraňuje tříštění skla. 

"Mozkem" pancéřované limuzíny je takzvaný komunikační box v zavazadlovém prostoru, který obsahuje kromě řídicích jednotek vozidlové a komunikační elektroniky přídavný akumulátor a části na přání dodávaných komponentů, které dále zvyšují ochranu cestujících. Silně pancéřovaný komunikační box má relativně lehké dveře z keramického materiálu, jeho rám je vyroben z hliníku. Kromě toho jsou na přání speciálně chráněny akumulátor a palivová nádrž.

K sériové výbavě nového Audi A8 L Security patří také hlasitý telefon, díky němuž mohou cestující komunikovat s okolím i při zavřených oknech. Tento systém používá reproduktory v masce chladiče a mikrofony pro interiér a venkovní oblast.

... a neuspějete ani s jedovatým plynem
Zájemce může volit i mnoho prvků výbavy na přání. Například systém pro nouzové vystupování: Pokud řidič nebo cestující na zadním sedadle stiskne zaplombovaný spínač a zatáhne za jednu z vnitřních klik, oddělí speciální pyrotechnické šrouby v závěsech dveře od karoserie a dveře lze mírným tlakem rozrazit ven.

Dalším prvkem je hasicí systém, který je aktivován stisknutím tlačítka nebo senzorem tepla. Hasicí prostředek proudí potrubím u podlahy ze dvou zásobníků, které jsou namontovány v zavazadlovém prostoru. Trysky rozstřikují hasicí prostředek do podběhů kol, na podlahu, palivovou nádrž a do motorového prostoru.

Audi A8 L Security.


Nouzový systém pro zajišťování čerstvého vzduchu pracuje se dvěma tlakovými nádobami, které jsou uloženy v chráněné zóně. Na povel tlačítka zásobuje interiér čerstvým vzduchem, který proudí z výdechů dostatečně dlouho k projetí nebo opětovnému opuštění nebezpečné zóny. Systém vytváří v interiéru přetlak, a zabraňuje tak vnikání jedovatých plynů dovnitř. Dalším prvkem výbavy na přání je bezpečnostní spouštění motoru – v tomto případě aktivuje řidič motor pomocí dálkového ovládání.

Nabídku završuje mnoho doplňkových řešení. Mezi ně patří selektivní odemykání dveří, odvod kouře pro interiér, signalizační zařízení LED pro jízdu v konvoji, držák pro standartu, blesková světla, siréna, příprava a montáž analogového a digitálního úředního rozhlasu, pevně vestavěný telefon, černá skříňka pro uchování dat o nehodě, přídavná zadní kamera a vyhřívané sklo čelního okna včetně částečně vyhřívaných bočních oken.

Wellness salónek
Úroveň interiéru odpovídá požadavkům na luxusní limuzínu. Audi kabinu srovnává s „wellness salónkem", zmiňuje prvotřídní materiály, kvalitní audio, čtyřzónovou klimatizaci, moderní technologie, na přání dokonce montuje relaxační sedadlo – v širokém rozsahu nastavitelné zadní sedadlo na pravé straně s elektricky pohyblivou opěrkou pro nohy, odvětráváním a masážní funkcí. 

Pro nové Audi A8 L Security jsou na výběr dva motory – osmiválec 4.0 TFSI a dvanáctiválec W12 FSI. Přeplňovaný osmiválec poskytuje výkon 435 koní a točivý moment 600 N.m. Opancéřovaná limuzína s ním zrychlí z klidu na stovku za 7,5 sekundy. Udáváná průměrná spotřeba paliva činí 10,9 litru na 100 kilometrů, ale ve skutečnosti bude jistě vyšší.

Audi A8 L Security.


Atmosferický dvanáctiválec nabídne výkon 500 koní a točivý moment 625 N.m. Stovku pokoří za 7,1 sekundy a při 210 km/h zasáhne proti další akceleraci omezovač. Papírová spotřeba je v průměru 13,5 l/100 km.

Oba motory spolupracují s osmistupňovou automatickou převodovkou tiptronic, hnaná jsou všechna kola.

Podvozek, brzdová soustava a elektronické regulační systémy byly speciálně upraveny s ohledem na výrazně vyšší hmotnost vozidla. Vůz využívá adaptivní vzduchové odpružení a stojí na sériově kovaných devatenáctipalcových kolech. Plastové prstence na ráfcích umožňují i po defektu pokračovat v jízdě maximální rychlostí 80 km/h. Samozřejmostí jsou odolné pneumatiky s vysokou nosností.

Nové Audi A8 L Security W12 lze již objednávat, první vozy budou dodány ve třetím čtvrtletí tohoto roku. Cenu automobilka neoznámila, jistě však bude přesahovat 10 milionů korun. K vozu Audi nabízí také speciální školení pro řidiče a majitele.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů