Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Odkud pocházejí výrazy „sedan“ a „limuzína“? A víte, co je „tudor"?

Naše téma
Daniel Fuglevič | 06.04.2018
další 3 fotky
Sedan, limuzína, tudor. Odkud tyto výrazy pochází? | foto: Automix
Všichni tyto výrazy známe, používáme a víme, jaká auta si pod nimi máme představit. Málokdo však už ví, odkud vlastně slova jako „sedan“, „limuzína“ či „tudor“ pocházejí.
Všechny tři výše zmíněné výrazy přitom označují zpravidla v podstatě to samé, a to automobil s konvenční tříprostorovou uzavřenou karoserií, která se podle typu liší vlastně jen velikostí a počtem dveří.

Laicky bychom tak vlastně mohli limuzínu označit za trochu delší, prostornější a luxusnější sedan, zatímco v minulosti používaný výraz „tudor“ patřil sedanu, který dostal jen pár dveří, měl možná kratší rozvor, ale stále si zachoval proporce klasické tříprostorové uzavřené karoserie.  

Odkud se však tato slova vzala? Pochopitelně musíme vyrazit do minulosti a zahraničí, kam ostatně tato otázka zavedla i server Jalopnik, který se celému názvosloví snažil přijít na kloub.

Sedan
Když mluvíme o „sedanu“, mluvíme o slovu původem z latiny a rovněž z italštiny. Pochází totiž z výrazu „sedes/sedere“, které latinsky znamená „sednout si“, přičemž z něj někdy kolem 17. století v Itálii vzniklo „sede“ (sedadlo) a následně „sedan“. Tento výraz se používal pro veřejná nosítka – přenosnou a uzavřenou kabinu na tyčích, ve které zprvu služebníci ručně nosili své panovníky a další důležité osoby.

Veřejná nosítka neboli italský „sedan“ z období kolem 17. století.


Podle historických zdrojů se pak výraz „sedan“ kolem roku 1630 rozšířil dále do Evropy a později zbytku světa. Jeho opětovné použití o dalších několik stovek let později k označení podobně navržené kabiny, ovšem nyní s koly a motorem u automobilu, nakonec přišlo vcelku přirozeně.  

Saloon

Ačkoliv se výraz „sedan“ dostal i do Velké Británie, překvapivě se tam nikdy neuchytil a pro tuto kategorii vozů zde již tradičně používají slovo „saloon“. To pochází z francouzštiny, kde ve formě „salon“ označovalo větší místnost.

Tento adoptovaný výraz se přitom dostal v podobném významu i do USA, a tedy další anglicky mluvící země, kde okolo 18. století označoval klasický kovbojský „saloon“, bar známý z westernů, a taktéž větší železniční vagóny. Odtud pak „saloon“ směřoval k automobilům s uzavřenou kabinou, většinou pro více jak dva cestující.

 

Limuzína
Honosný výraz pocházející z francouzského „limousin“ neměl dříve nic společného s dopravními prostředky. Takto se označoval prapodivný kabát, který v městečku Limoges v oblasti Limousine nosili tamní občané. Jednalo se vlastně o pršiplášť s dodatečným kšiltem chránícím obličej.  

Limousin - prapodivný kabát s kšiltem, který v městečku Limoges v oblasti Limousine nosili tamní občané.


Tento vynález následně připomínal první opravdové limuzíny, které dostaly zastřešení kabiny řidiče. V minulosti byla uzavřená kabina určená pouze pro vyšší sortu lidí a řidič byl prostým služebníkem bez nároku na ochranu před deštěm a zimou. A přestože tento „diskriminační“ trend později upadl v zapomnění, velké luxusní automobily s prostorným interiérem si název podle starého kabátu udržely dodnes.

Renault Type AR z roku 1908 se zastřešeným místem řidiče.


Tudor
Historické zdroje tvrdí, že dnes už málo používaný a zapomenutý výraz „tudor“ vymyslely kolem 50. let minulého století chytré hlavy v americkém Fordu. Označení pro dvou- a čtyřdveřové modely anglickými slovy „two door“ a „four door“ se zdála jako příliš dlouhá a bez jiskry, takže přišly na řadu zkomolená a krátce znějící slovíčka „tudor“ a „fordor“.

Škoda Octavia s dvoudveřovou karoserií tudor.


„Tudor“ je pak známý i českým motoristům, jelikož takto Škoda v minulosti označovala své některé dvoudvéřové modely, které byly derivací normálních čtyřdveřových sedanů. Vzpomenout si můžeme například na Škodu 1101 Tudor, starou Octavii s karoserií tudor nebo moderní koncept Škoda Tudor, který vycházel z první generace novodobého Superbu (viz galerie).  

A někdy příště se podíváme i na další známá označení karoserií - jako „kupé“, „spider“ či „roadster“...
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů