Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Od přívěsu z dřevotřísky po vilu na kolech. Do Brna se sjely stovky karavanů

Naše téma
Jan Markovič | 08.11.2019
dalších 44 fotek
Stovky karavanů lákají do Brna. Živo bude na výstavišti hlavně o víkendu. | foto: Jan Markovič
Nejmenší přívěsy stojí jen 150 tisíc korun. Obytný vůz s vyhřívanou podlahou a garáží na auto přes 11 milionů.
Karavany jsou v Česku stále oblíbenější. Zatímco dříve byly záležitostí hlavně starších cestovatelů v důchodu, nyní kouzlo obytných vozů objevují i mladší lidé. Také proto se nyní do Brna sjely nejznámější značky vyrábějící obytné přívěsy, auta nebo vestavby do běžných dodávek. Začala výstava Caravaning.

Ve dvou karavany přeplněných halách brněnského výstaviště je opravdu na co koukat. Asi nejlevnější kousky tu má společnost Carox. Jde o jednoduché a lehké přívěsy z kovu a dřevotřísky, které v sobě ukrývají postel a několik zásuvek na drobnosti. Lze si je ale vylepšit bohatou výbavou třeba včetně televize. Přívěsy jsou tak lehké, že ten nejmenší uveze i běžná čtyřkolka. Spací přívěs vyjde přitom na necelých 150 tisíc korun.

Jako absolutní protiklad působí ve druhé hale stánek české společnosti Bluerent, která zde jako každý rok prezentuje jedny z nejdražších obytných aut světa. Modely značky Concorde svou velikostí odpovídají dálkovému autobusu, výbavou pak apartmá v pětihvězdičkovém hotelu.

Samozřejmostí je například vyhřívaná podlaha, dřevo, luxusní kůže na sedadlech nebo řada elektricky nastavitelných prvků. Největší model z řady Centurion má dokonce integrovanou garáž, do které se vejde menší městské auto, třeba Fiat 500. To aby si majitelé mohli vyrazit na menší výlety po okolí. Takový stroj na českých silnicích jen tak nepotkáte a proto rozhodně stojí za prohlídku.

Většina cestovatelů ale touží po dostupnějších obytných autech. Nejméně náročným může být řešení dřevotřískovou vestavbou za pár desítek tisíc korun. Tu zde nabízí hned několik českých firem. Vestavby jsou tvořeny moduly, které obsahují například vařič, lednici, pracovní desku a další kempingové náčiní. Na vrchu se pak obvykle nachází postel. Vestavby se dělají od nejmenších dodávek velikosti Citroënu Berlingo až po velké jako Volkswagen Crafter.

Velká je i naše galerie přiložená k tomuto článku. V ní si můžete prohlédnout řadu v Brně vystavovaných vozů a přívěsů. Pokud je chcete vidět naživo, pak stačí vyrazit na výstaviště. Otevřeno bude až do neděle. Dospělého vstupenka vyjde na 200 korun. Caravaning je největší výstavou svého druhu v Česku.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů