Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Od Abarthu po Volvo: Jaké záruky nabízejí jednotlivé značky v Česku?

Naše téma
Radek Pecák | 19.03.2020
dalších 27 fotek
Nissan přišel s nabídkou nejdelší záruky | foto: Nissan
Pouze zákonnou dvouletou záruku už poskytuje jen menšina automobilek působících na českém trhu s novými vozy. Jsou ovšem mezi nimi prémiové značky i suverénní vládce trhu.
Léta se nabídkou nejdelší nabízené záruky na svá nová osobní auta pyšnila korejská značka KIA. Ten, kdo si koupil například Ceed, měl jistotu, že opravu či výměnu vadných dílů (samozřejmě například kromě pneumatik či brzdových destiček), mu v servisu udělají zdarma po dobu sedmi let od koupě vozu, případně do ujetí sto padesáti tisíc kilometrů.

Přehled záručních podmínek všech značek najdete v naší galerii.

Před pár týdny ovšem zveřejnila japonská značka Nissan, že na své crossovery Quashqai, Juke a X-Trail poskytuje od nynějška dokonce desetiletou garanci. První tři roky je možno najet maximálně sto tisíc kilometrů a poté se záruka prodlužuje až do skončení desátého roku vlastnictví, případně do doby, než se na tachometru objeví číslo 150 000.

Současně majitel některého z těchto tří vozů získává tři roční prohlídky zcela zdarma. Neplatí ani za práci, ani za náhradní díly.

Z našeho redačkního průzkumu v záručních podmínkách všech značek působících na trhu vyplývá, že standardem se pomalu stává pětiletá záruka. Z bezmála tří desítek automobilek ji zákazník získá u devíti z nich. Obvykle bývá omezena celkovým nájezdem kilometrů na hranici 100 000, ovšem například Hyundai tuto podmínku vypouští. To znamená, že vaše auto je v záruce, i kdybyste s ním každý rok z těch pěti najezdil třeba právě těch sto tisíc.

A jak jsou na tom elektromobily?
Ford má pět let a 120 000 kilometrů, naopak s automobily francouzských značek DS a Peugeot byste, pokud nechcete o záruku přijít, najezdit během pěti let více než 60 000 kilometrů.

Čtyři roky a 80 000 kilometrů činí záruka na vozy amerického výrobce elektromobilů Tesla. Tři roky s limitem 100 000 kilometrů již dlouho poskytují japonské značky (z nichž se ovšem nyní vyčlenil Nissan a již předtím Mitsubishi).

Zákonné dvouleté záruční doby se stále ještě drží značky koncernu Volkswagen, včetně Škody. I když i mezi nimi jsou výjimky. Audi má čtyři roky a sto dvacet tisíc kilometrů a Seat pět let a sto tisíc. Také pouze dvouletou záruku získají bezplatně zákazníci velké části prémiových automobilek. Tedy Mercedesu, BMW, Mini či Volva.

Na současně nabízené elektromobily (jako celek) se poskytuje stejná záruka jako vozy s konvenčním pohonem. Prodloužena ovšem bývá garance na trakční baterii. Jedná se zpravidla o osm let a 160 000 kilometrů.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů