Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Obrněný Range Rover Sentinel odolá granátům a 15 kilogramům TNT

Naše téma
Redakce | 08.09.2015
další 4 fotky
Range Rover Sentinel. | foto: Land Rover
Oddělení Special Vehicle Operations (SVO) automobilky Land Rover postavilo svůj první obrněný vůz. Jmenuje se Range Rover Sentinel a odolá třeba i výbuchu 15 kilogramů TNT.
Pancéřované provedení Sentinel vychází z luxusního Range Roveru Autobiography se standardním rozvorem. Navenek vypadá téměř stejně jako běžný model, nabízí totožný komfort i terénní schopnosti - jen toho vydrží podstatně víc.

Vůz je navržen tak, aby odolal různým hrozbám, včetně například penetrace vysokorychlostními, protipancéřovými zápalnými střelami ráže 7,62 mm. Poskytuje také boční ochranu proti výbuchům až 15 kg trinitrotoluenu (TNT) a obranu před výbuchy granátů DM51 pod podlahou a nad střechou.

Range Rover Sentinel.


Range Rover Sentinel je plně certifikován proti balistickým hrozbám dle normy VR8 nezávislou organizací QinetiQ, která byla dříve součástí výzkumné agentury britského ministerstva obrany.

Jádro vozu tvoří speciálně vyvinutá šestidílná pancéřovaná buňka pro cestující vyrobená ze superpevné oceli. Standardní sklo bylo nahrazeno několikavrstvým laminátovým pancéřovaným tmavým sklem, které řidiči i cestujícím zaručuje běžný výhled a zároveň poskytuje balistickou ochranu.

Sentinel má dále výfuk s ochranou před nepovolenou manipulací, samozacelovací palivovou nádrž, doplňkovou záložní baterii a systém děleného dobíjení. Bezpečnost automobilu zajištuje také otvor o průměru 100 mm v okně řidiče pro předávání dokumentů. Zavazadlový prostor je chráněn nerozbitným ochranným sklem.

Větší hmotnost (Land Rover ji bohužel neuvádí) si vyžádala úpravu podvozku a také posílení brzd. Sentinel využívá kotouče s vnitřním chlazením o průměru 380 mm vpředu a 365 mm vzadu, oba s vysokohustotními destičkami.

Range Rover Sentinel.


Samonosné vložky v pneumatikách, které jsou zabudovány do speciálních 20palcových litých kol s dělenými ráfky, dovolují jízdu i v případě defektu pneumatik.

Pokud dojde k nejhoršímu a při nehodě či útoku se zablokují hlavní dveře, cestující mohou opustit vozidlo pomocí nouzového únikového systému za zadními sedadly. Navzdory této speciální bezpečnostní funkci nebyl nijak narušen design a Range Rover Sentinel je stejně jako standardní verze vybaven dělenými dveřmi zavazadlového prostoru.

Mezi příplatkové ochranné prvky pak patří hasicí systémy pod podlahou a pod kapotou vozu, konfigurovatelná siréna, nouzová světla a systém vnějších reproduktorů ke komunikaci s lidmi mimo vozidlo z bezpečného prostředí interiéru.

Range Rover Sentinel.


Pancéřovaný Range Rover pohání kompresorem přeplňovaný třílitrový šestiválec s výkonem 340 koní. Spojen je se speciálně nastavenou osmistupňovou samočinnou převodovkou.

Land Rover už na Sentinel přijímá objednávky. Cena pochopitelně není nízká, začíná na 13 310 000 Kč. Automobilka také k vozu nabízí program školení řidičů.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů