Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

OBRAZEM: Osobní kamion, sci-fi SUV či tříkolka. To nej z tokijského autosalonu

Naše téma
Redakce | 25.11.2013
Mitsubishi GC-PHEV. | foto: Tokyo Motor Show
Tokio/Praha - Že se japonský trh s auty výrazně liší od toho evropského, to není žádná překvapující novinka. Většina tamních vozů vypadá z našeho pohledu exoticky, i proto bylo zajímavé sledovat, čím se japonští výrobci pochlubí na letošním tokijském autosalonu. A rozhodně nebyla o podivné koncepty a studie nouze. Podívejte se na ty nejlepší.
Na autosalonu v Zemi vycházejícího slunce především nemohou chybět malá a většinou hranatá vozítka do města, kterým se tradičně říká Kei cars. Typickým příkladem může být například Nissan Dayz Roox.

Nissan Dayz Roox.


V Tokiu však nejsou k vidění jen populární Kei cars, nabídka je velice pestrá. Jak se vám líbí třeba Lexus LF-NX? Koncept SUV s nezaměnitelným a podivným designem se sice ukázal už na autosalonu ve Frankfurtu, na domácí show však dostal nový turbomotor.

Koncept Lexus LF-NX.


Do kategorie SUV patří také Mitsubishi GC-PHEV. A i ono vypadá hodně zvláštně a futuristicky.

Mitsubishi GC-PHEV.


Terénní ambice má také Suzuki X-Lander, malý off-road kombinující modernu s retro prvky.

Suzuki X-Lander.


Subaru Viziv Evolution je mimo jiné zajímavé unikátním hybridním pohonem, který kromě spalovací přeplňované šestnáctistovky využívá hned tři elektromotory.

Subaru Viziv Evolution.


Několik zajímavých konceptů na tokijském autosalonu vystavuje Toyota. Studii FCV pohání palivové články, na jedno natankování vodíku může auto ujet 499 kilometrů. Toyota počítá s výrobou v roce 2015.

Toyota FCV.


Hodně netradičně a vypadá futuristická Toyota FV2 - navíc nemá volant, vozítko se ovládá pohyby řidiče v kokpitu.

Toyota FV2.


A do třetice Toyota, tentokrát se svou vizí taxíku budoucnosti s všeříkajícím názvem: JPN Taxi.

Toyota JPN Taxi.


Činil se i Nissan. Jednou z hlavních hvězd jeho exhibice je BladeGlider, malý sporťák s úzkou přídí.

Nissan BladeGlider.


Slibně vypadá také Nissan IDx, lehké kupé s turbomotorem a pohonem zadních kol.

Nissan IDx.


IDx už existuje také v ostré verzi od továrního úpravce Nissanu, divize Nismo.

Nissan IDx Nismo.


Čistokrevným sporťákem je Kode9. Na svědomí ho má slavný designér Ken Okuyama. Kode9 váží jen 890 kg a pohání ho přeplňovaný dvoulitrový čtyřválec o výkonu 370 koní.

Kode9.


Sportovně se tváří také Daihatsu Kopen, malý roadster, který je zajímavý především tím, že ho lze snadno "odstrojit" a panely karoserie vyměnit za jiné. Můžeme ho tedy chápat jako módní doplněk.

Daihatsu Kopen.


Daihatsu ale poutá pozornost třeba i konceptem FC Deco DECK. Auto připomínající malý kamion demonstruje pokrok automobilky ve vývoji pohonu s palivovými články.

Daihatsu FC Deco Deck.


Na tokijském autosalonu se samozřejmě prezentují i výrobci motocyklů. A také netradičně, například Yamaha ukazuje dvoumístné miniauto Motiv, které vzniklo ve spolupráci s britskou společností Gordon Murray Design. Má ukazovat především výhody nového, efektivního a náklady šetřícího výrobního procesu.

Yamaha Motiv.


Studie Kawasaki J už se přece jen podobá motorce, jde ale o tříkolku s netradičním způsobem řízení. Místo klasických řídítek jezdec ovládá páky spojené s předními koly.

Kawasaki J.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů