Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

OBRAZEM: Nahlédněte do zákulisí Německé rallye. Je to fascinující svět

Naše téma
Stanislav Švarc | 26.08.2014
dalších 66 fotek
Nejprve do takzvané media zóny, kde se na závodníky vrhnou novináři, fotografové a kameramani. Jako v pátek večer na Latvalu, který v tu dobu v soutěži vedl. | foto: Stanislav Švarc
Trevír/Praha /FOTOGALERIE/ - U málokterého sportu se fanoušci mohou dostat tak blízko k jeho hvězdám jako u rallye. A nejen k nim, šampionát WRC nabízí i zajímavý pohled do zázemí jednotlivých týmů - tedy do míst, kde se rozhoduje o úspěchu. Je to fascinující svět. Redaktor Deníku se tom přesvědčil během víkendové Německé rallye, která se konala v okolí Trevíru.
Ten je považován za nejstarší město v Německu, podle doložených zdrojů byl založen Římany v roce 16 před naším letopočtem. Z dob Římského impéria pochází také nejslavnější památka: brána Porta Nigra postavená na konci 2. století našeho letopočtu. Slavný monument má svou úlohu i během Rallye Deutschland. Slouží jako atraktivní kulisa korunování šampiona podniku.

Pódium pro vítěze Německé rallye je umístěno před zachovalou starořímskou bránou Porta Nigra. Mimochodem, Trevír je považován za nejstarší město v Německu.


Kromě samotného srdce Německé rallye je zajímavé i prostředí, v němž se soutěž koná. Jezdí se totiž převážně po úzkých, kameny obklopených asfaltových silničkách, vinoucích se po svazích mezi vinicemi. Oblast kolem řeky Mosely je vyhlášeným vinařským krajem. Do toho se tu poměrně často mění počasí. "Tady se nedá jet na jistotu. Nikdy nevíte, co na vás za další zatáčkou čeká," říká o Německé rallye jediný český zástupce Martin Prokop.

Právě ve vinici skončily naděje týmu Volkswagen Motorsport, který v Německu útočil na několik zajímavých prvenství. Především toužil po 9. (rekordním) triumfu v sezoně a po 13. vítězství v řadě. Loňská Rallye Deutschland navíc byla poslední soutěží, v níž si jeden z vozů VW nedojel pro první příčku. Kdyby se v Trevíru zadařilo, mohl by se Volkswagen chlubit, že je celý rok neporažen.

Jenže to nevyšlo, současný lídr šampionátu Sébastian Ogier přišel o šanci na vítězství už v pátek (v sobotu pak musel úplně odstoupit), Latvala zase v pozici suveréna německé soutěže nezvládl jednu z rychlostních zkoušek v neděli a po nehodě skončil mezi vinicemi. Kompletní výsledky najdete zde.

Takhle dopadl Latvalův vůz po nedělní nehodě. S nadějemi na vítězství byl konec.


I tyto události ale přispívají k atraktivitě rallye. Ale nejde jen o závodění, svět rallye láká i tím, jak blízko fanouškům umí být. Když si koupíte lístek (na Německou rallye stojí přijatelných 69 eur), dostanete přístup nejen na všechny rychlostní zkoušky, ale můžete navštívit i servisní park všech týmů. Na vlastní oči tak můžete pozorovat obdivuhodně sehrané mechaniky, jak po soutěžním dni dávají "do kupy" závodní auta. Mají na to přitom pouze 43 minut! V servisním středisku můžete občas potkat i samotné jezdce, kteří se u fanoušků rádi zastaví, podepíšou se, vyfotí...

Čím vším láká přímo Německá rallye, najdete ve fotogalerii v popiscích u snímků za zákulisí soutěže. Najdete je pod obrázkem. Popisky zobrazíte také jednoduše tak, že přejedete kurzorem myši nad fotku. A příště už přímo v Trevíru na shledanou!
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů