Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

OBRAZEM: Legendární průsmyk Stelvio je zážitek, ale řidičsky trochu zklame

Naše téma
Stanislav Švarc | 05.09.2014
dalších 25 fotek
Průsmyk Passo dello Stelvio | foto: Stanislav Švarc
Bormio /FOTOGALERIE/ - Průsmyk Passo dello Stelvio patří mezi nejznámější silnice v Evropě. Úzká cesta plná "vraceček" nabízí skvělé zážitky, ale řidičsky je to trochu nuda.
Passo dello Stelvio je se svými 60 ostrými zatáčkami místo vyhledáváné nadšenými řidiči i motorkáři - zvlášť poté, co jej pořad Top Gear prohlásil za nejlepší silnici v Evropě. Nachází se v nadmořské výšce 2758 m n.m. a jedná se o druhou nejvýše umístěnou silnici Evropě. Původní cesta byla postavena z rozhodnutí Františka I. v letech 1820 až 1825 Rakouským císařstvím. A od té doby se změnila jen málo.

Stavba je to skutečně monumentální, na prudkém úbočí majestátních hor, navíc se skvělými výhledy na hluboké údolí a v mracích schované vrcholky Alp. Ale čistě z řidičského pohledu to není nic moc. Jednak sem kromě motorizovaných turistů míří stovky cyklistů, pro něž je pokoření drsného stoupání zřejmě obrovská výzva, ale ona ani samotná silnice "ze švýcarské strany" není zrovna záživná.

Průsmyk Passo dello Stelvio


I když máte štěstí na úsek bez cyklistů, stejně se tu nedá nic moc vymýšlet. Po hodně úzké cestě s nepříliš kvalitním povrchem se vlastně jede stylem "za jedna, za dva, brzda a hooooodně pomalá vracečka". Brzy to začíná nudit. Zajímavěji vypadá druhá strana cesty, která je přece jen výrazně pestřejší.

I tak byl ale výjezd na 2760 metrů vysoký "krpál" obrovským zážitkem, třeba i je pro postupnou změnu počasí. Zatímco dole jsme měli jasno a slunečno, nahoře jsme se topili v mlze. Zajímavým zpestřením jsou také stále zasněžená místa a lyžaři směřující lanovkou na výše položený ledovec. Potěší taky, že místní prodavači "bratwurstů" se domluví česky.

Průsmyk Passo dello Stelvio


Nakonec se nám ale víc líbil průsmyk, který nás ke Stelviu částečně přivedl. Jmenuje se Flüela Pass a začíná kousek za švýcarským Davosem. Není příliš známý, ale rozhodně stojí za to.

Průsmyk Flüela Pass


Vede divokým údolím Engadin, pod silnicí se lesknou hladiny jezírek, potoků a říček a hned vedle ní spousty vodopádů. Jestli plánujete cestu na Stelvio, zastavte se před tím tady.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů