Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

OBRAZEM: Řízení ve tmě bývalo děsivé. Takhle se za 100 let zlepšila světla aut

Naše téma
Jan Zajíc | 26.02.2017
Ford Mondeo (1994). | foto: Ford
Automobily samozřejmě procházejí neustálým vývojem. Jsou čím dál rychlejší, pohodlnější, úspornější i bezpečnější. A výrazně se zlepšují třeba i světlomety.
Jak ukazuje zajímavý pokus Fordu, který vzal několik svých modelů od roku 1908 a ve tmě jim zapnul světla, v minulosti auta svítila skutečně hrozně. Například slavný Ford Model T nerozjasňuje snad ani část silnice před sebou - jak se můžete přesvědčit v galerii.

Není se ale čemu divit. Ještě na začátku 20. století totiž automobily využívaly jen acetylenové či petrolejové lampy, jejichž smyslem nebylo svítit před vůz, ale sloužily k tomu, aby auto bylo ve tmě vidět. Teprve v roce 1912 představil Cadillac první elektrické světlomety, ve 20. letech se objevily lampy s integrovanými žárovkami.

Přečtěte si: Kouř z výfuku může upozornit na vážný problém. Napoví vám barva. Jak?

Revoluce však dorazila až začátkem 60. let, kdy se do automobilů začaly montovat halogenové žárovky, které přinesly podstatné zlepšení nejen v oblasti samotného svícení, ale i výdrže. Halogenky se ostatně používají dodnes, i když se současně prosazují také nové technologie.

Na začátku 90. let vypukl boom xenonů, které svítí třikrát lépe než halogeny, poslední roky patří systémům využívajícím technologii LED nebo laser. Uvidíme, jakým směrem se automobilky vydají v budoucnosti.

Vy se každopádně v galerii můžete přesvědčit, že za posledních sto let urazily světlomety ohromný kus cesty.

Nepřehlédněte: Volvo láká na novou XC60. Podívejte se na první obrázky
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů