Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

„Obnažit“ Jeep Wrangler je nyní jednodušší, než kdy předtím. Zabere to pár minut

Naše téma
Dominik Valášek | 13.12.2017
dalších 10 fotek
Jeep Wrangler. | foto: Jeep
Jednou z mnoha věcí, proč si fandové výletů do terénu během desetiletí zamilovali Jeep Wrangler, je možnost jeho „obnažení“ a prohánění se terénem bez dveří, střechy, a dokonce bez čelního okna. Právě procedura sundavání kusů karoserie z Jeepu je u nové generace jednodušší, než kdy předtím.
Jak sám Jeep uvádí, kompletní odstrojení Wrangleru nezabere delší dobu, než několik málo minut. Vlastní manipulaci mohli už vyzkoušet kolegové z amerického serveru Jalopnik a sami potvrzují, že sundat z Wrangleru všechny „nadbytečnosti“ je opravdu velmi jednoduchou záležitostí.

Zcela zásadní je hmotnost jednotlivých dílů. Wrangler mezigeneračně citelně "hubnul" a odlehčení se dotknulo nejen dveří a samotné karoserie, ale třeba i panelů, ze kterých se skládají díly střechy.

Celkově lze na Wrangler vybírat jednu ze tří střech. Je tu základní pevná střecha Freedom Top, plátěná ručně skládací střecha Sunrider a elektricky ovládaná plátěná střecha Sky One-Touch.

Každou střechu potom lze bez delších okolků zcela sundat a vytvořit si tak volné nebe nad hlavou. Freedom Top už nemá šroubovací úchyty jako dříve, ale všechny byly nahrazeny rychloúchyty. Plátěná střecha Sunrider potom odhodila otravné a ztuha chodící zipy, takže třeba zadní okna se nyní zasouvají do kolejniček.

O dost snadnější je i sundání dveří. U každých dveří se odpojuje jeden jediný konektor a povolují se dva šrouby. Jeden zespoda na pantu, druhý potom na ramínku, které drží dveře v mezipolohách tak, jako u všech běžných aut. Tento systém je mimochodem u Wrangleru novinkou. Až dosud měl totiž americký off-road dveře „na volno“, takže po otevření prostě vlály bez toho, aby je cokoliv drželo v nějaké poloze.

Samozřejmě není překvapením, že veškeré nářadí, potřebné k sundání dveří (nebo čehokoliv dalšího) je přítomno v malé sadě přímo v autě.

A zjednodušení se pochopitelně dočkalo i sklápění čelního okna. U předchozí generace se jednalo o otravně složitý proces, ale u nového Wrangleru je vše opět jednodušší, rychlejší a lépe zvládnutelné pomocí přiloženého nářadí. Stačí dva šrouby na sundání stěračů a potom další čtyři kolem slunečních clon, držící okno na místě. Vlastní sklo se s malým rámem sklopí dopředu a položí se na plastová „madla“ kapoty, která slouží i jako ostřikovače. Velký rám s předními sloupky, stínítky a zpětným zrcátkem nicméně zůstává na místě.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů