Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

O nové kabriolety v Česku není velký zájem. Ročně se jich tu prodá zhruba stovka

Naše téma
Redakce / ČTK | 26.07.2015
Audi A3 Cabriolet. | foto: Audi
Kabrioletů, jejichž sezóna nyní vrcholí, se letos v Česku prodá více než 100. To je zhruba stejně jako loni, a to i přes to, že některé oblíbené modely skončily.
Kabriolety v České republice tvoří velmi úzký segment a ve své nabídce je nemají zdaleka všechny značky. Více se jim daří v prémiovém segmentu, kde má několik různých modelů bez střechy Audi, BMW a Porsche.

Skončily některé cenově dostupnější modely, jako byl Volkswagen EOS. Letos na jaře se také v Česku prodalo posledních sedm exemplářů Peugeotu 308 CC a ještě dříve se přestal nabízet Renault Wind. Renault a Peugeot v současnosti auto se skládací střechou nenabízí, u Volkswagenu je to jediný model Beetle.

"Kabriolety tvoří okraj nabídky a poptávka po těchto vozech je tradičně spíše nízká. V současné době máme z tohoto důvodu v nabídce pouze jedinou verzi kabrioletu - Beetle Cabriolet, které je navíc velmi specifickým vozem pro poměrně úzkou cílovou skupinu. Prodeje tohoto modelu se pohybují mezi 20 až 50 vozy ročně," uvedl mediální zástupce VW Adam Šrámek.

Zákazníci podle mluvčí BMW Veroniky Jakubcové kabriolety nejvíce objednávají na začátku roku. "Většinu vozů si zákazníci objednávají tak, aby měli vůz k dispozici cca od jara či léta," dodala.

Cena nového kabrioletu začíná nad půlmilionovou hranicí v případě VW Beetle Cabrioletu nebo Mazdy MX-5, ale může se vyšplhat i přes 20 milionů korun. Za 21,5 milionu byl k dostání Porsche 918 Spyder - tedy než bylo všech 918 vyrobených kusů vyprodáno.

Více než deset milionů stojí Rolls-Royce Phantom Drophead.

V Česku se za první pololetí prodalo 113 261 nových osobních aut, což je o pětinu více, než loni. Kabriolety tvoří z celkového prodeje zhruba 0,1 až 0,2 procenta.

V rámci ojetin však zájem o kabriolety v posledních letech rostl. Podle statistik autobazaru AAA Auto zájemci kupují častěji vůz s pevnou stahovatelnou střechou než automobil s plátěnou střechou. Za prvních šest měsíců roku 2015 se pro takový vůz rozhodlo 63 % zákazníků.

TIP: Rady, jak vybrat ojetý kabriolet, najdete zde

To se projevuje také v žebříčku nejprodávanějších kabrioletů, kde se také v letošním roce umísťují modely Mercedes SLK, VW Eos či Peugeot 206.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů