Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

O moderní Beetle už není zájem. Volkswagen prý zvažuje konec výroby

Naše téma
Redakce | 17.04.2016
Volkswagen Beetle. | foto: Volkswagen
Původní "brouk" stál u zrodu automobilky, kterou dnes známe jako Volkswagen. A stal se legendou. Jenže o současnou generaci modelu Beetle zrovna velký zájem není, výrobce proto zvažuje ukončení produkce.
Zatímco v loňském roce VW v Evropě prodal zhruba 25 tisíc a ve Spojených státech amerických 23 tisíc moderních "brouků", což už samo o sobě nejsou zrovna ohromující čísla, letos prodeje ještě klesají.

Volkswagen je navíc, jak známo, v nezáviděníhodné situaci, kdy kvůli emisnímu skandálu musí pečlivě zvažovat každý krok, který by mohl ovlivnit hospodaření koncernu. A samozřejmě musí šetřit.

V takové chvíli není překvapivé, že VW zvažuje ukončení výroby aktuálního a nepříliš vyhledávaného provedení modelu Beetle - a to bez náhrady. Údajně by se tak mělo stát v roce 2018.

Původní "brouk" vznikl v Německu ve 30. letech minulého století jako lidové vozítko, které mělo být dostupné pro každého občana Třetí říše. Po válce se z vozu stal kult. V mateřské továrně ve Wolfsburgu se do roku 1974 vyrobilo téměř 12 milionů exemplářů, produkce později pokračovala v Mexiku.

Poslední "brouk" byl postaven 30. července 2003, tedy 64 let od začátku výroby. Za tu dobu vzniklo více než 21 milionů kusů.

V roce 1997 Volkswagen začal vyrábět model pojmenovaný New Beetle, který tvary navazoval na původního "brouka", ale přinesl moderní techniku. V roce 2011 automobilka představila druhou novodobou generaci ikonického modelu. A právě ta zřejmě bude i poslední.

Volkswagen se v blízké budoucnosti pravděpodobně začne více soustředit na typy aut, které mají potenciál vydělat mu více peněz. Německá automobilka se tak zaměří především na oblíbené crossovery a SUV.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů