Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Nový Volkswagen Passat je na světě. Prodávat se začne už za týden

Naše téma
Redakce | 04.07.2014
dalších 18 fotek
Volkswagen Passat. | foto: Volkswagen
Postupim/Praha /FOTOGALERIE/ - Passat je evropská stálice, symbol střední třídy a jednička v prodejích automobilky Volkswagen. Německá automobilka od roku 1973 vyrobila téměř 22 milionů těchto vozů a jen loni jich po celém světě prodala 1,1 milionu. Na tyto úspěchy teď má navázat právě představená osmá generace.
Nový Passat podle očekávání využívá modulární platformu MQB. Proti předchůdci má být novinka až o 85 kilogramů lehčí: něco se ušetřilo na motorech, něco díky lehčím materiálům na vnitřní výbavě a celých 21 kilogramů ubralo použití vysokopevnostní oceli a hliníku v konstrukci karoserie.

Nižší hmotnost, společně se snížením jízdních odporů a vylepšenými motory má zaručit až o pětinu lepší spotřebu paliva.

Passat bude samozřejmě opět nabízen jako sedan i kombi (s tradičním označením Variant). První jmenovaná varianta na délku měří 4767 milimetrů. Je tedy o 2 mm kratší než předchůdce. Zároveň se však natáhl rozvor náprav na 2791 milimetrů (+79 mm), zvětšila se šířka na 1832 milimetrů (+12 mm) a 14 milimetrů ubylo na výšce. Sedan teď měří 1456 milimetrů.

Volkswagen Passat.


Provedení Variant má základní rozměry stejné, je však o 21 milimetrů vyšší.

I díky prodlouženému rozvoru nabízí nová generace větší vnitřní prostor, zejména na zadních sedadlech v oblasti pro nohy a nad hlavou. Zavazadelník u sedanu nabídne 586 litrů, což je o 21 litrů více než u sedmé generace. Kombík má ve standardním uspořádání 650 litrů (+47 l) a po složení opěradel zadních dokonce sedadel až 1780 litrů.

Paleta motorů zahrnuje jednotky s výkony od 120 do 280 koní. Mezi benzinovými najdeme jen přeplňované čtyřválce s objemy 1,4, 1,8 a 2,0 litru, naftu polykají agregáty s objemy 1,6 a 2,0 litru. Zajímavou novinkou je dvakrát přeplňovaný turbodiesel s výkonem 240 koní a točivým momentem 500 N.m. Tento vrcholný vznětový čtyřválec bude standardně spojen se sedmistupňovou dvouspojkovou převodovkou DSG a pohonem všech kol. Volkswagen přitom udává průměrnou spotřebu jen 5,3 l/100 km.

Volkswagen Passat Variant.



Nejvýkonnější motorizaci představuje čtyřválec 2.0 TSI s výkonem 280 koní - opět ve spojení se skříní DSG.

Passat však dostane i plug-in (lze jej dobíjet) hybridní ústrojí, které kombinuje benzinový motor 1.4 TSI (156 k) s elektromotorem (109 k). Celkový výkon činí 210 koní a "krouťák" dosahuje hodnoty 400 N.m. Volkswagen slibuje čistě na elektřinu dojezd až 50 kilometrů.

Osmá generace přijíždí nejen s novým vzhledem, ale také s výrazně přepracovanou kabinou, která se navíc může pochlubit celou řadou moderních technologií. Například klasické analogové "budíky" budou za příplatek digitální. Jsou totiž součástí displeje v kapličce za volantem s uhlopříčkou 12,3 palce a rozlišením 1440 x 540 pixelů. Podle výrobce se toto řešení bude ideálně doplňovat s novou generací palubního a multimediálního systému, který mimo jiné umožní například "promítnout" displej chytrého telefonu na dotykovou obrazovku na palubní desce.

Volkswagen Passat Variant.


Auto má také třeba chytrý parkovací asistent. Nejen, že si sám najde vhodné parkovací místo a zajede do něj, to už dnes umí spousta aut, ale Passat bude jako první umět sám couvat i s přívěsem. Stejně jako v případě samočinného parkování auto převezme řízení a řidič pak ovládá jen pedály. V obou případech pomáhá i soustava kamer, která monitoruje vůz ze všech možnách stran a úhlů. Nabídne dokonce i pohled z ptačí perspektivy.

Další elektronická výbava zahrnuje například adaptivní tempomat s možností úplného zastavení i rozjetí, nouzové brzdění včetně rozpoznávání chodců, funkci zastavení vozidla v nouzové situaci či asistent pro jízdu v dopravní koloně.

Volkswagen Passat Variant.



Chytrým detailem je dálkové zavírání kufru. Nejen, že lze zavazadelník otevřít "máchnutím" nohou pod zadním nárazníkem, nově má ale i funkci automatického zavření. Stačí se s klíčem v kapse nebo třeba v kabelce vzdálit a víko se zaklapne a zamkne.

Volkswagen zahajuje už 10. července předprodej novinky v Německu, u nás začne na přelomu července a srpna. Českou cenu zatím neznáme, ale dá se předpokládat, že základní provedení bude stát kolem 700 tisíc korun. První vozy budou k zákazníkům dodány koncem roku.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů