Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Nový Volkswagen Multivan je odtajněn! I on už bude umět jezdit bez emisí

Naše téma
Radek Pecák | 10.06.2021
dalších 5 fotek
Nový Volkswagen Multivan | foto: VW
Vysněný automobil mnoha velkých a aktivně žijících rodin nyní umí nabídnout třeba také panoramatickou skleněnou střechu.
Legenda Volkswagen Multivan vstupuje do nové éry. Poprvé totiž bude dostupný také s pohonnou jednotkou typu plug-in hybrid, takže zvládne ujet až padesát kilometrů bez vypouštění emisí z výfukové soustavy. S plně elektrickým pohonem se ovšem nepočítá. Ten dostane na rok 2022 připravovaný ID.Buzz.

Nový Multivan si můžete prohlédnout v naší fotogalerii

Automobilka Volkswagen Užitkové vozy nyní představila ve světové premiéře nejen vzhled vozu, ale rovnou také veškerá technická data. Oproti předchůdci, kterým byl Multivan 6.1.,  auto citelně zvětšilo svůj půdorys. Na délku totiž základní verze měří 4973 milimetrů (+ 69 milimetrů) a na šířku se přidalo 37 milimetrů. Celkem jde tedy o 1941 milimetrů. Jen výška 1903 milimetrů je nižší. Konkrétně o 47 milimetrů.

Rozvor kol se natáhl o 124 milmimetrů na 3124 milimetrů. Prodloužená varianta má stejný rozvor, ovšem délka již dosahuje 5173 milimetrů. Dosud nabízená verze měřila o 131 milimetrů méně.

Nadále bude samozřejmě Multivan všestranně využitelné auto. Za třemi namontovanými řadami sedaček bude ještě k dispozici prostor pro zavazadla s objemem 469 litrů. Pokud uživatel ponechá uvnitř dvě řady, pak získá pro své věci prostor 1844 litrů a "cargo" uspořádání s pouze předními sedačkami poskytne 3772 litrů.

Prodloužená verze má v jednotlivých výše uvedených variantách uspořádání objemy 763, 2171 a 4005 litrů.

Plug-in hybrid je nejvýkonnnější
Zákazníci budou moci volit ze tří verzí spalovacích motorů a jednoho plug-in hybridního ústrojí. Základní motorizací se stane zážehový čtyřválec s výkon 100 kW (136 koní), druhý agregát spalující benzín dodá až 150 kW (204 koní). Jediný dvoulitrový turbodiesel poskytne 110 kW (150 koní).

Plug-in hybrid má nejvyšší výkon 160 kW (218 koní). Jeho součástí je také lithium-ionová baterie s kapacitou 13 kWh. Energie z ní postačí na ujetí téměř 50 "čistě" elektrických kilometrů.

Vlastníci nového Multivanu už nikdy nebudou muset řadit. Automatická převodovka DSG je totiž součástí standardní výbavy. Poprvé se lidé v Multivanu dočkají také panoramatického střešního okna.

Mezi další prvky, kterými nový Multivan může být vybaven, patří třeba digitální přístrojový štít, head-up displej, desetipalcový dotykový displej multimediálního systému, intergrovaná SIM karta, díky níž je vůz stále online, hudební systém Harman Kardon s výkonem 840 Wattů, systém pro poloautomatické řízení v rychlosti až 210 kilometrů v hodině a množství dalších elektronických asistentů. 

Konstruktéři pracovali také na vylepšení uživatelského komfortu. Například také ve třetí řadě jsou výhradně samostatná sedadla. Zmizela tedy dříve používaná lavice. To samozřejmě dále navyšuje možnosti vnitřního uspořádání. Sedačky jsou teď navíc o čtvrtinu lehčí. Každá z nich (v závislosti na provedení) má hmotnost mezi 23 a 29 kilogramy.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů