Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Nový volant do všech modelů, opět Octavia na plyn... Novinky Škody na léto

Naše téma
Radek Pecák | 29.06.2020
Nové volanty budou ve všech Škodovkách | foto: Škoda-Auto
Automobilka Škoda bude kromě elektrických a elektrifikovaných verzí nadále nabízet i vozy, které spalují stlačený zemní plyn.
Až budou zákazníci přebírat své exempláře modelů značky Škoda vyrobené modelovém roce 2021, najdou ve všech nový typ volantu. Dvouramenný ovládací prvek přebírají od nové generace Octavie i Fabia, Scala, Kamiq, Karoq, Superb a Kodiaq. Toto vylepšení, stejně jako další popisované níže, nebudou znamenat žádné navýšení ceny.

V  SUV Karoq a Kodiaq a rovněž v Superbu se dále objeví také nová generace infotainmentu MIB3, která přináší například bezdrátovou konektivitu SmartLink a digitální  asistentku Lauru. Díky hlasovému ovládání je možné zadávat cíle do navigace nebo nadiktovat text SMS.

Superb a Karoq navíc také nyní můžou mít ve výbavě panoramatick kamerový systém a asistent pro manévrování s přívěsem. Superb, Kodiaq a Karoq budou nově mít na palubě instalované konektory USB-C a jeden z nich bude možné umístit také do vnitřního zpětného zrcátka.

Pro vozy Kamiq a Scala je od nynějška možné objednat také systém rozpoznávání dopravních značek. Důležitou změnou se stala instalace digitálního radiopříjmu DAB+ do všech typů infotainmentů používaných automobilkou. I v základní výbavě tak může posádka vozů naladit digitální rozhlasovou stanici.

Novinky jsou také v oblasti techniky. Například Fabii opět půjde koupit s automatickou převodovkou DSG. Je spárována s agregátem 1,0 TSI (70 kW).

Motory EVO
V průběhu letošního roku budou u modelů Scala, Kamiq, Karoq, Superb a Kodiaq postupně nahrazovat stávající motory nové agregáty s označením EVO. Některé jsou známé už z nového modelu OCTAVIA. Nový zážehový motor 1,0 TSI je vybaven turbodmychadlem s proměnlivou geometrií rozváděcích lopatek a filtrem pevných částic GPF (Gasoline Particulate Filter). Pracuje v hospodárném Millerově spalovacím cyklu, kdy se sací ventily zavírají až v průběhu kompresního zdvihu pístu ve válci, čímž je z válce vytlačována část nasátého vzduchu – kompresní poměr tak zůstává stejný, ale expanzní je zvýšen na 12,5:1. Díky tomu je maximální točivý moment k dispozici v nižších otáčkách než v běžných cyklech.

Čtyřválcový motor 1,5 TSI je vybaven technologií aktivního řízení válců ACT (Active Cylinder Technology), která při nízké zátěži automaticky odpojuje dva válce a snižuje tak spotřebu. Oba motory mají plochu válců upravenou metodou Atmospheric plasma spray (nanášení vrstvy materiálu za pomoci plazmatu), která zvyšuje účinnost motoru, a pracují se vstřikovacími tlaky 350 bar. Tím zajišťují nižší hydraulické ztráty a nižší spotřebu paliva. Vrcholným benzinovým motorem je nová generace agregátu 2,0 TSI EVO. Nové naftové motory EVO díky optimalizaci systému úpravy výfukových plynů SCR (Selective Catalytic Reduction) se dvěma katalyzátory vypouštějí až o 80 % méně oxidů dusíku (NOx).

Poslední novinkou je návrtat Octavie G-Tec do nabídky značky. Ta, díky zásobě více než 17 kilogramů stlačeného zemního plynu, zvládne na toto palivo ujet pět stovek kilometrů. Rezervu pak tvoří devět litrů benzínu.

Spotřeba činí 3,4–3,6 kg CNG/100 km* při provozu na zemní plyn a 4,6 l/100 km* v benzinovém režimu. Vůz má při porovnání se stejně výkonným benzinovým agregátem o 25 procent nižší emise CO2, navíc nevypouští žádné saze a produkuje výrazně menší množstí oxidů dusíku.

Nádrže na stlačený zemní plyn uložené v útrobách vozu se samozřejmě trochu podepsaly na zmenšení objemu zavazadlového prostoru. Objem činí 455 l u verze liftback a 495 l u verze kombi.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů