Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Nový rekord: Sofuoglu jel na motorce 400 km/h, na čtyři sta zrychlil za 26 s

Naše téma
Redakce | 03.07.2016
Kenan Sofuoglu překonal na motorce hranici 400 km/h. | foto: Kenan Sofuoglu
Motocyklový jezdec Kenan Sofuoglu, čtyřnásobný mistr světa v šampionátu Supersportů, využil nový most přes Izmitský záliv a krátce před jeho otevřením na něm vytvořil silniční rychlostní rekord.
Sofuoglu se na pokus chystal čtyři měsíce. Stroj, který si vybral, tedy Kawasaki Ninja H2E, má přitom oficiální maximální rychlost 380 km/h, tým proto musel sáhnout k několika úpravám.

Vylepšena byla například aerodynamika, společnost Pirelli dodala speciální pneumatiky a samotný jezdec dostal unikátní koženou kombinézu s nízkým odporem vzduchu. Během testování na jiném místě pak 36násobný vítěz závodu světového šampionátu Supersportů dosáhl na rychlost 396 km/h.

Jenže zkoušky přímo na novém mostu odhalily řadu úskalí. Největším problémem měl být vítr, který během jednoho z testů jezdci nedovolil jet rychleji než 350 km/h. Po několikadenním pozorování podmínek na 1,5kilometrovém mostě se proto Sofuoglu rozhodl na motorku sednout v pět hodin ráno, kdy panovalo nejlepší počasí a nefoukal tolik vítr.

Nakonec se jeho pokus vydařil. A byla to jedinečná podívaná. Sofuoglu dokázal rychlosti 400 km/h dosáhnout za neuvěřitelných 26 sekund. Pro zajímavost, během závodů v šampionátu Supersportů motorky dosahují nejvyšší rychlosti okolo 300 km/h.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů