Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Nový Passat dorazí na podzim. Bude nacpaný moderními technologiemi

Naše téma
Redakce | 28.05.2014
Volkswagen Passat 8. generace. | foto: Volkswagen
Wolfsburg/Praha - Passat je evropská stálice, jeden ze symbolů automobilky Volkswagen. Letos, po 41 letech od zahájení výroby, dorazí už osmá generace. Premiéra se uskuteční v říjnu, prodej bude zahájen krátce poté. Co všechno bude umět?
Je toho dost, nový Passat totiž bude doslova nacpaný moderní technikou a nejrůznějšími pomocníky.

Má například chytrý parkovací asistent. Nejen, že si sám najde vhodné parkovací místo a zajede do něj, to už dnes umí spousta aut, ale Passat bude jako první umět sám couvat i s přívěsem. Stejně jako v případě samočinného parkování auto převezme řízení a řidič pak ovládá jen pedály. V obou případech pomáhá i soustava kamer, která monitoruje vůz ze všech možnách stran a úhlů. Nabídne dokonce i pohled z ptačí perspektivy.

Volkswagen Passat 8. generace.


Další elektronická výbava zahrnuje například adaptivní tempomat s možností úplného zastavení i rozjetí, nouzové brzdění včetně rozpoznávání chodců, funkci zastavení vozidla v nouzové situaci či asistent pro jízdu v dopravní koloně.

Volkswagen slibuje také moderní a inteligentní interiér. "Budíky" budou za příplatek podobně jako v případě nového Audi TT digitální, budou součástí displeje v kapličce za volantem s uhlopříčkou 12,3 palce a rozlišením 1440 x 540 pixelů. Podle výrobce se bude ideálně doplňovat s novou generací palubního a multimediálního systému, který mimo jiné umožní například "promítnout" displej chytrého telefonu na dotykovou obrazovku na palubní desce.

Volkswagen Passat 8. generace.


Pozornosti ale neušel třeba ani přístup do zavazadlového prostoru. Passat si samozřejmě zachová možnost otevřít kufr "máchnutím" nohou pod zadním nárazníkem, nově ale dostane i funkci automatického zavření. Stačí se s klíčem v kapse nebo třeba v kabelce vzdálit a víko se zaklapne a zamkne.

Nový Passat podle očekávání využije modulární platformu MQB. Přestože rozměry se budou podobat aktuální generaci, prý bude dokonce o něco menší, vnitřní prostor má narůst - zejména na zadních sedadlech v oblasti pro nohy a nad hlavou. Čekat máme i větší kufr, kombík nabídne 650 litrů, což je o 47 litrů víc než dnes.

Volkswagen Passat 8. generace.


Volkswagen se zaměřil také na snížení hmotnosti, slibuje úsporu 85 kilogramů. Něco se ušetřilo na motorech, něco díky lehčím materiálům na vnitřní výbavě a celých 21 kilogramů ubralo použití vysokopevnostní oceli a hliníku v konstrukci karoserie.

Nižší hmotnost, společně se snížením jízdních odporů a vylepšenými motory má zaručit až o pětinu lepší spotřebu paliva.

Volkswagen Passat 8. generace.



Paleta motorů bude zahrnovat jednotky s výkony od 120 do 280 koní. Mezi benzinovými najdeme jen přeplňované čtyřválce s objemy 1,4, 1,8 a 2,0 litru, naftu polykají agregáty s objemy 1,6 a 2,0 litru. Zajímavou novinkou je dvakrát přeplňovaný turbodiesel s výkonem 240 koní a točivým momentem 500 N.m. Tento vrcholný vznětový čtyřválec bude standardně spojen se sedmistupňovou dvouspojkovou převodovkou DSG a pohonem všech kol.

Volkswagen Passat 8. generace.


Passat však dostane i plug-in (lze jej dobíjet) hybridní ústrojí, které kombinuje benzinový motor 1.4 TSI (156 k) s elektromotorem (109 k). Celkový výkon činí 211 koní a "krouťák" dosahuje hodnoty 400 N.m. Volkswagen slibuje čistě na elektřinu dojezd až 50 kilometrů.

Tajemstvím stále zůstává vzhled, stačit nám zatím musí jen několik zveřejněných skic.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů