Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Nový Opel Grandland má již za vstupní cenu skvělou výbavou. Vyzkoušeli jsme...

Naše téma
Radek Pecák | 18.10.2021
dalších 27 fotek
Opel Grandland je solidní rodinné auto bez závažných chyb | foto: Radek Pecák
Největší z nabízených SUV značky Opel také nyní dostalo zásadně přepracovanou příď a rovněž palubní desku.
Vlastně kompletní seznam prvků, které dnes zákazníci do nových vozů žádají, obsahuje modernizované provedení Opelu Grandland v základní výbavě pro český trh.

Ostatně, posuďte sami. V ceně vozu, který se nabízí od 569 990 Kč a je poháněn zážehovým přeplňovaným tříválcem s výkonem 130 koní propojeným s šestistupňovou manuální převodovkou, jsou i tyto prvky: automatická dvouzónová klimatizace, multimediální systém se sedmipalcovou dotykovou obrazovkou, šest reproduktorů, centrální zamykání s dálkovým ovládáním, kožený volant, přední loketní opěrka, výškově nastavitelné sedadlo řidiče, ambientní osvětlení, sedmáctipalcová kola z lehké slitiny, LED světla, automatické přepínání dálkových světel, tempomat, čtení dopravních značek či varování před vybočením z jízdního pruhu. Pro auta s naftovými motory pak dokonce elektrické přídavné topení.

Auto teď také samozřejmě vypadá jinak než před modernizací. A rovnou si troufnu říci, že mnohem lépe. Vizáži prospěla aplikace takzvaného Opelu Vizor na příď a palubní desky "Pure panel" do interiéru.

Auto, které jse zkoušel, si můžete podrobně prohlédnout v komentované fotogalerii.

Digitální přístrojový štít, který jsem nalezl v exempláři pro první vyzkoušení, je opravdu obrovský. Líbilo se mi, že si na něm můžu nechat zobrazovat opravdu velké množství různorodých informací, nebo ho naopak nechat ukazovat v podstatě jen aktuální rychlost.

Oproti variantě před modernizací se také o něco zlepšily použité materiály a jejich zpracování. Tradičně výborné jsou sedačky, které opět můžou mít certifikát od asociace německých ortopedů.

Evidentně se také pracovalo na vylepšení odhlučnění. V běžných otáčkách je tříválcový motor prakticky neslyšitelný, teprve nad zhruba 3500 otáček se dozvíte, jaký má zvukový projev. No, úplně lahodné to není.....

Jezdí příjemně a předvítatelně..
Naopak se mi líbilo řazení. Páka se ve vymezených drahách pohybuje hladce, tiše a bez zadrhávání. Jízdní vlastnosti jsou také příjemné. Je přece jen znát, že finální ladění vozu, který využívá francouzskou techniku například z Peugeotu 3008, dělali specialisté z německého Rüsselsheimu. Opel zdůrazňuje, že nadále si chce zachovat tradiční jízdní vlastnosti, které zajišťují bezpečnou ovladatelnost také ve vyšších rychlostech, například na dálnici s neomezenou rychlostí. Faktem je, že v rychleji projetých zatáčkách se auto sice nakloní, ale velmi dlouho si zachovává neutrální chování.

Přestože auto ve všech verzích se spalovacími motory (kromě tohoto zážehového se nabízí také turbodiesel 1,5 CDTi) má vždy jen 130 koňských sil, v obsazení jedním až dvěma dospělými, má také dostatečné dynamické schopnosti. Z nuly na stovku totiž zrychluje za deset sekund a pár desetinek k tomu.

Kdo chce ještě lepší výkony, ten musí sáhnout po verzi plug-in hybrid. Ta je k mání ve variantě s 225 nebo 300 koňskými silami. Ta posledně zmiňovaná pak má navíc poháněna také zadní kola. Navíc je možno výhradně na elektřinu ujet až 65 kilometrů.

Verze plug-in hybrid (jejich cenovka začíná na úrovni 959 990 Kč) jsou pak také vždy lépe vybavené. V sérii už je například také navigace, osmnáctipalcová kola z lehké slitiny, digitální přístrojový štít či černé ozdobné prvky na karosérii.

Až v nejvyšší výbavě a za dalších příplatek 25 000 Kč je pak k mání jeden unikátní prvek v této třídě vozů. Tím je noční vidění, jehož infrakamera vidí chodce, cyklisty, zvířada a další "teplé" objekty ař do vzdálenosti 100 metrů. Ale i bez toho v noci z nového Grandlandu uvidíte více než dobře. To v případě, že jsou vpředu namontovány LED Pixelová světla, která mají dohromady 168 LED elementů a umí "vykrývat" protijedoucí a vpředu jedoucí auta, přizpůsobují se dešti, mlze nebo osvětlení v obci a osvětlují také vnitřní prostory zatáček.

Na to, že je Opel Grandland docela velké auto (na délku měří 4 477 milimetrů a v zádi má v případě volby klasické motorizace zavazadlový prostor s kapacitou 514 litrů), je také v běžném životě docela úsporné. Já jsem na palubním počítači  zaznamenal ve městě a na dálnici průměrnou spotřebu 7,5 litru, všude jinde si vystačí s 5 - 6 litry benzínu. Samozřejmě v závislosti na obsazení, terénu a stylu jízdy.

Nový Grandland si již nyní zákazníci můžou objednávat u dealerů. První kusy do České republiky přijedou na začátku léta.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů