Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Nový londýnský taxík je hybrid. S jeho vývojem výrazně pomohli Číňané

Naše téma
Redakce | 22.10.2015
Do ulic Londýna v roce 2017 vyrazí nové taxíky. | foto: London Taxi Company
Společnost London Taxi Company ukázala novou generaci klasického londýnského taxíku. Zajímavý na ní není pouze plug-in hybridní pohonné ústrojí, ale také skutečnost, že na vývoji vozu mají významný podíl Číňané.
Firmu London Taxi Company totiž vlastní čínská automobilka Geely, které patří například i švédské Volvo. Společnost Geely navíc plánuje do London Taxi Company investovat celkem 300 milionů liber (asi 11 miliard korun). Část prostředků spolkne nový výrobní závod poblíž anglického města Coventry, v němž chce Geely kromě taxíků stavět i další automobily využívající stejnou platformu jako nové taxi s označením TX5.

Výrobce zatím novou generaci ukázal ve stádiu prototypu, možná i proto neprozradil žádné technické údaje. Předpokládá se ale, že pod kapotou se kromě baterií a elektromotoru ukrývá také benzinový čtyřválec, který bude fungovat jako "prodlužovač" dojezdu - tedy v případě, kdy v bateriích dojde energie potřebná pro chod elektromotoru.

Schopnost jízdy čistě na elektřinu je přitom pro budoucí londýnské taxíky důležitá. V roce 2018 totiž v hlavním městě Spojeného království Velké Británie a Severního Irska začne platit nařízení požadující od nových vozů taxi nulové emise.

Pro úplnost se hodí připomenout, že aktuální generace londýnských taxíků (TX4) k pohonu využívá 2,5litrový naftový čtyřválec od italské firmy VM Motori.

Ve srovnání s předchůdcem je novinka prý o něco vyšší, delší, ale na přání taxikářů nikoli širší. Samozřejmostí je zachování mimořádně malého průměru otáčení. Auto taxislužby se totiž v Londýně musí otočit v kruhu o průměru maximálně 7,6 metru.

V kabině se nově usadí šest pasažérů (dosud se jich dovnitř vešlo jen pět), nechybí připojení k internetu přes WiFi a zásuvky pro dobití přenosné elektroniky.

Vzhled, který vznikal v designerském studiu automobilky Geely v Barceloně, se údajně inspiroval u taxíku FX4 z roku 1958, ale konstrukce využívá moderní postupy - uplatnění v ní našel například hliník či různé lehké kompozitní materiály.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů