Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Nový Ford Focus RS dá stovku za 4,7 sekundy. Už má českou cenu

Naše téma
Redakce | 16.09.2015
dalších 7 fotek
Ford Focus RS. | foto: Ford
Automobilka Ford na frankfurtském autosalonu prozradila další informace o novém Focusu RS. Pochlubila se zejména údajem o zrychlení na stovku a uvedla i českou cenu.
Nový Focus RS pohání přeplňovaný čtyřválec o objemu 2,3 litru, který dosahuje výkonu 350 koní (257 kW). Maximum točivého momentu - 440 Nm - je k dispozici mezi 2000 a 4500 ot/min. Při dočasném zvýšení plnicího tlaku (takzvaný overboost) však vystoupá až na 470 Nm, a to po dobu až patnácti sekund. Omezovač ručičku otáčkoměru zastaví v 6800 ot/min.

Více informací o pohonném ústrojí nového Fordu Focus RS najdete zde.

Podle Fordu však nejvhodnější okamžik k zařazení vyššího rychlostního stupně nastává při 5900 ot/min, což řidiči napoví i indikátor řazení v přístrojovém štítu. Ale pokud se motor přiblíží ke zmíněné hranici 6800 ot/min, kdy zasahuje omezovač, indikátor varovně zabliká.

Ford Focus RS.



K efektivní akceleraci z místa pak novému Focusu RS pomáhá funkce Launch Control, která nastaví podvozkové a hnací systémy vozu tak, aby nový vůz za daných adhezních podmínek dosáhl co nejrychlejšího rozjezdu z místa.

K aktivaci stačí zvolit funkci Launch Control v menu palubního počítače, zařadit první rychlostní stupeň, sešlápnou naplno plyn a uvolnit spojku. Řídicí jednotka se pak postará o distribuci hnací síly na všechna kola nejvhodnějším způsobem. Současně se pomocí dočasného zvýšení plnicího tlaku turbodmychadla zvýší točivý moment na maximum. Požadavku na nejefektivnější možné zrychlení se podřídí i systém regulace prokluzu kol a tlumiče pérování.

A kolik času tedy ostrý Focus potřebuje ke zdolání rychlosti 100 km/h? Podle Fordu pouhé 4,7 sekundy. Nejvyšší rychlost pak činí 266 km/h.

Ford Focus RS.



Pro připomenutí se sluší zopakovat, že Focus RS dostal poprvé pohon všech kol s vektorováním točivého momentu, který má zajistit perfektní chování v zatáčkách. Premiérově se také ve výbavě objevují přepínatelné jízdní režimy. Jedním z nich je i Drift Mode umožňující jízdu kontrolovaným přetáčivým smykem.


Focus RS, již 30. vůz značky Ford s označením RS, se bude vyrábět v německém Saarlouis. Patří mezi 12 nových sportovních modelů, které chce Ford do roku 2020 uvést na světové trhy.

V České republice bude objednávání zahájeno ještě před koncem září. Ford předpokládá, že první kusy dodá zákazníkům začátkem roku 2016. Cena startuje na 915 900 Kč.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů