Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Nový Citroën C5 přichází do Evropy. Dle předpokladů byl přetvořen na SUV

Naše téma
Daniel Fuglevič | 25.05.2018
dalších 20 fotek
Citroën C5 Aircross. | foto: Citroën
Pod označením C5 už v nabídce Citroënu nečekejte sedan či kombi. Francouzská automobilka pokračuje ve své SUV ofenzivě a představuje náhradu ve formě nového modelu C5 Aircross, který má zaujmout hlavně jízdním komfortem.
Novinka C5 Aircross vlastně není tak docela novinkou, jelikož se model představil již minulý rok na čínském trhu. Až nyní tak doráží k zájemcům v Evropě. O exteriérovém designu zřejmě není nutné mnoho zmiňovat, jelikož SUV zapadá do uniformně odvážného směřování všech dnešních Citroënů.

Svými rozměry pak vůz míří do segmentu větších SUV a přesněji měří na délku 4500 mm, na šířku 1840 mm, na výšku 1670 mm a jeho rozvor čítá 2730 mm. Objem zavazadlového prostoru je 580 litrů, v případě sklopení zadních sedaček až 1630 litrů.

Nabídku motorizací v Evropě pak Citroën teprve upřesní. Zatím ale víme, že pod kapotou SUV se objeví benzinové i naftové motory ve formě přeplňovaných čtyřválců i tříválců, a to s výkony od 130 koní (95 kW) po 180 koní (132 kW). V závislosti na agregátu bude na výběr z manuální šestistupňové i automatické osmistupňové převodovky. Příští rok navíc Citroën plánuje uvedení plug-in hybridního ústrojí.

Mezi nejpohodlnější SUV se má C5 Aircross řadit také díky podvozku vybavenému odpružení s tlumiči PHC (Progressive Hydraulic Cushions). U nich klasické mechanické dorazy nahrazuje pár sekundárních hydraulických tlumičů, aby se dosáhlo ještě komfortnější jízdy a lepšího filtrování nerovnosti na silnici. Technologii Citroën poprvé uvedl již v modelu C4 Cactus.

Auto je dále vybaveno systémem Grip Control, který zvyšuje přilnavost a zlepšuje ovladatelnost vozu v lehkém terénu. O zakomponování klasického pohonu všech kol se ovšem značka vůbec nezmiňuje. Je tedy velmi pravděpodobné, že i toto SUV bude spoléhat pouze na pohon předních kol.

Pro Citroën je samozřejmě jízdní komfort klíčový, a tak k novému podvozku přibyly v interiéru rovněž nové pohodlnější sedačky a zapracovalo se i na odhlučnění pomocí silnějších oken, lepší izolace ve dveřích, v podlaze a třeba i v palubní desce.

Design interiéru se poté rovněž drží zavedeného směru současného Citroënu, u něhož lze vypíchnout poměrně jednoduchý středový panel, jemuž nahoře dominuje velká dotyková obrazovka infotainment systému. Kaplička přístrojů je zcela digitální. Dle současných trendů pochopitelně nechybí široká řada bezpečnostních systémů a asistentů.

Ještě není známo, kdy přesně se C5 Aircross objeví na českém trhu. Celkově jsou ale začátky prodeje modelu v Evropě stanoveny na konec letošního roku.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů