Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Nový Aston Martin DBS Superleggera se ukázal světu. Nabídne výkon 725 koní

Naše téma
Daniel Fuglevič | 26.06.2018
dalších 9 fotek
Aston Martin DBS Superleggera. | foto: Aston Martin
Aston Martin konečně představuje očekávaného nástupce svého zastaralého modelu Vanquish. Novinka s označením DBS Superleggera vypadá opravdu agresivně a hlavně, pod kapotou se jí nachází přeplňovaný dvanáctiválec vyladěný na výkon 725 koní.
Co se ovšem může zdát jako tradičně ještě rychlejší a „zlejší“ varianta jinak elegantního kupé DB11, má být doopravdy náhradou za dosluhující Vanquish. Každým coulem se tak jedná o pravověřné super GT.

Na základě standardní DB11 je však novinka postavena. Nové agresivní nárazníky jsou z karbonových vláken, přičemž velké průduchy a ještě větší „tlama“ masky zajišťují lepší přístup vzduchu ke chladičům a motoru. Kromě nárazníků a kapoty si ale všimnete i nových světlometů vpředu a vzadu.

Nově tvarovaná karoserie přitom vozu zajišťuje opravdový aerodynamický přítlak, kdy DBS při maximální rychlosti tlačí k zemi síla 180 kilogramů. 

Zmíněný italský přídomek byl poté na britské auto umístěn proto, jelikož na částech karoserie pracovala italská karosárna Carrozzeria Touring Superleggera. Slovíčko „superleggera“ přitom znamená „super lehký“. Přesnou hmotnost vozu ale Aston Martin zatím nezveřejnil.

Dvakrát přeplňovaný dvanáctiválec z DB11 je pod kapotou DBS řádně vyladěn, a to na výkon 725 koní (533 kW) a 900 Nm točivého momentu. Mluvíme tak o navýšení nějakých 115 koní (84 kW) a 200 Nm. Osmistupňová automatická převodovka byla překalibrována, vzadu najdete mechanický samosvorný diferenciál a nechybí ani systém vektorování točivého momentu.

Výsledkem je udávané zrychlení z nuly na 100 km/h za 3,4 vteřiny (o 5 setin rychleji vůči DB11), kdežto 161 km/h zvládne DBS dosáhnout za působivých 6,4 sekundy. Maximální rychlost je mimochodem vůbec nejvyšší v rámci silničních modelů Aston Martinu, pěkných 339 km/h.

Dále mluvíme o klasickém postupu ve stylu snížení podvozku s adaptivními tlumiči, který nabídne trojici jízdních režimů – GT, Sport a Sport Plus, a za 21palcovými koly se nachází velké karbon-keramické brzdy. Interiér se pak od DB11 drasticky neliší, ačkoliv se zde čaruje s novými kombinacemi kůže, alcantary a karbonu. 

Na trh se Aston Martin DBS Superleggera dostane na konci letošního roku. Cenovka se bude pohybovat v přepočtu okolo 6,7 milionu korun.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů