Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

VIDEO: Nový airbag má zabránit "průletu" střešním oknem při převrácení auta

Naše téma
Daniel Fuglevič | 30.10.2017
další 4 fotky
Airbag panoramatického střešního okna. | foto: Hyundai Motors
Výrobce náhradních dílů pro značky Hyundai a Kia se rozhodl posunout způsob ochrany posádky v oblasti airbagů na další úroveň. Nový airbag má zabránit, aby v případě převrácení vozidla došlo k "průletu" člověka skrze dnes populární panoramatické střešní okno.
Korejský výrobce Hyundai Mobis, který pro automobilky Hyundai a Kia zajišťuje produkci náhradních dílů, tvrdí, že jejich nově vyvinutý airbag už je dokonce připraven k sériové výrobě. Novinka dle všeho razantně zmírňuje následky nehod, během nichž se vůz s panoramatickou střechou převrátí a posádku katapultuje směrem k otevřenému či zavřenému oknu.

Výrobce přitom neplánuje technologii používat jen v rámci vozidel výše zmíněných značek, ale chce ji nabídnout i dalším automobilkám. Podle všeho se zaměřením hlavně na luxusní SUV, u nichž se panoramatické střechy používají stále častěji.

Samotná funkce airbagu je pak podobná jako u bočních airbagů, které chrání posádku od roztříštěných bočních oken. Airbag panoramatického okna je zabudován v okrajích rámu okna, přičemž se aktivuje a nafoukne přes celou prosklenou plochu, jakmile senzory detekují nebezpečný úhel ještě před samotným převrácením vozu. Nafouknutí trvá jen 0,08 vteřiny.

Airbag se aktivuje nehledě na to, zda je střešní okno otevřeno či zavřeno. Důkladné testování s tradičními figurínami pak ukázalo, že nový airbag přímo zabrání buď opuštění člověka skrze otevřené okno či zásadně zmírní zranění hlavy v případě nárazu do zavřeného okna. Vážná zranění způsobující smrt byla dokonce zredukována na pouze lehká zranění.

Společně s bočními airbagy a nafukovacími závěsy, které již před léty představily automobilky Saab, Volvo, BMW a další, jde tak o další stupeň ochrany posádky před zraněními souvisejícími se zasklenými plochami v automobilech.

Podle Hyundai Mobis poptávka a výroba panoramatických oken každým rokem stoupá v závislosti na popularitě této výbavy, přičemž tento trend má stoupat každý rok o 11 procent až do roku 2022. Při pohledu na nedávné zprávy nebezpečnosti střešních oken, které bez zjevné příčiny samy „explodují“, to tak vypadá, že nový systém airbagů přichází na trh ve správnou chvíli.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů