Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Novinky u Lamborghini: Urus přijede v prosinci a prý se chystá čtyřdveřové kupé

Naše téma
Daniel Fuglevič | 10.10.2017
dalších 19 fotek
Koncept Lamborghini Estoque. | foto: Lamborghini
Kromě přesného data představení dlouho očekávaného SUV se nyní od italské automobilky dozvídáme i zajímavé informace o plánech do budoucna. Konečně bychom se tak mohli dočkat i dříve odloženého čtyřdveřového kupé.
Testovací prototypy nového velkého Lamborghini už zřejmě najezdily dostatečné množství kilometrů, jelikož automobilka konečně oficiálně zveřejnila datum premiéry modelu Urus.

Vše má proběhnout už 4. prosince přímo ve vedení Lamborghini v italské Sant'Agatě. Novinka má přijet s mimořádnými hodnotami výkonu a točivého momentu, jednoduše rozlišitelným designem značky a dle všeho i výjimečnými schopnostmi v terénu. Už nyní proto automobilka nazývá Urus jako „super SUV“.

V rámci zveřejnění těchto informací se Lamborghini podívalo i do minulosti, přesněji na své první luxusní SUV LM 002, jehož produkce byla ukončena před 25 lety v roce 1992. Tehdy se původně jednalo o projekt armádního vozu, který se pozdějším nezdarem dostal v upravené podobě i do rukou civilistů. Dodnes je LM 002 označováno za otce luxusních SUV.

Nový Urus má tedy pokračovat v dávno nerozvinuté minulosti automobilky. Pod kapotou novinky přitom můžeme čekat dvakrát přeplňovaný čtyřlitrový osmiválec o výkonu kolem 650 koní (478 kW). V roce 2019 se pak očekává příchod rovněž hybridního ústrojí.

Cena se prozatím odhaduje v přepočtu okolo 4,5 milionu korun. Příští rok chce Lamborghini vyrobit přibližně 1000 kusů, přičemž další rok už je v plánu navýšení výroby na 3500 kusů. Urus by tak představoval celou polovinu roční produkce automobilky.

Chystá se nové čtyřdveřové kupé?
Podle britského magazínu Autocar by mohlo Lamborghini po plánovaném úspěchu SUV Urus vykročit směrem dalšího nového modelu. Existují totiž spekulace, že automobilka už přímo pracuje na konceptu nového čtyřdveřového kupé/superauta.

Podobný model jsme od Lamborghini čekali už v roce 2008, kdy byl představen úžasný koncept Estoque (viz galerie). Produkční verze jsme se ovšem nedočkali.

Nyní přichází jiskra naděje, která zmiňuje možnou realizaci nového projektu už kolem roku 2021. Lamborghini by přitom mohlo využít platformu od koncernových sousedů Porsche Panamera a Bentley Continental GT. Prozatím však není nic potvrzeno a mluví se také o použití finančních prostředků vývojového oddělení k navržení zcela vlastní karbonové platformy.

Přijdou i další supersporty
Kromě výše zmíněného se již dříve objevily útržky zpráv o nápadu Lamborghini uvést nový model, inspirovaný blíže nespecifikovaným modelem z historie automobilky. Ihned tak všechny napadla legendární Miura, kterou v rámci konceptu přivedla automobilka zpět v roce 2006 (viz galerie).

Do budoucna bychom se ale každopádně měli dočkat další várky nového, striktně limitovaného superauta, jež by pokračovalo v tradici exkluzivních modelů jako Veneno či Centenario. K tomuto projektu Lamborghini prozatím zmínilo, že nový vůz použije pro automobilku zcela novou technologii, kterou jsme u jejich vozů ještě neviděli. O co ale půjde, nebylo blíže upřesněno.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů