Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Nové Volvo XC90 dostane jen čtyřválce. Nejsilnější verze nabídne až 400 koní

Naše téma
Redakce | 11.07.2014
Volvo Concept XC Coupé. | foto: Volvo
Praha - Automobilka Volvo prozradila další informace o nové generaci modelu XC90, tentokrát se dostalo na pohonné ústrojí. Velké SUV, k jehož uvedení dojde ještě letos, bude ve všech variantách pod kapotou ukrývat pouze čtyřválce. Nejsilnější provedení však má nabídnout výkon až 400 koní.
Tato vrcholná verze dostala označení T8 a využívá technologii, kterou výrobce nazývá "Twin Engine". Zjednodušeně řečeno jde o velice příkladnou ukázku toho, co se v automobilovém světě nazývá termínem "downsizing".

Srdcem ústrojí je totiž "pouze" dvoulitrový čtyřválec z nové řady motorů Drive-E, jemuž ještě v nízkých otáčkách pomáhá kompresor a ve vyšších turbodmychadlo. Tato jednotka pohání přední nápravu.

Hnací ústrojí Volva XC90 T8 s technologií Twin Engine.



Zadní kola pak roztáčí elektromotor s výkonem 80 koní. Díky němu bude moci XC90 T8 jezdit i v čistě elektrickém režimu, dojezd má činit přibližně 40 kilometrů.

Pro běžnou jízdu je však určen výchozí hybridní režim. V takovém případě hnací ústrojí produkuje celkový výkon až 400 koní a maximální točivý moment 640 N.m.

Volvo XC90 s technologií Twin Engine.


Volvo se přitom chlubí, že instalace složitého pohonu negativně neovlivní prostornost a praktičnost interiéru či velikost zavazadelníku. XC90 totiž bude stát na nové platformě SPA, která byla od samého počátku navržena tak, aby do ní bylo možné bez problémů začlenit technologie pro elektrifikaci.

Součástí nabídky motorů pro nové Volvo XC90 je také motor D5, což je turbodiesel přeplňovaný dvojicí turbodmychadel. Disponuje výkonem 225 koní a maximálním točivým momentem 470 N.m, přitom si má vystačit jen s přibližně šesti litry nafty na 100 kilometrů. Ještě úspornější je "nafťák" D4 s výkonem 190 koní, maximálním točivým momentem 400 N.m a spotřebou paliva okolo 5l/100 km.

Pohonné ústrojí Twin Engine.



Benzínové varianty jsou dvě. První je motor T6 s přeplňováním kompresorem a turbodmychadlem, který produkuje 320 koní a až 400 N.m točivého momentu. Druhou představuje motor T5 s 254 koňmi a s maximálním točivým momentem 350 Nm.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů