Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Nové crashtesty naznačují, že automobilky staví vozy na míru nárazovým zkouškám

Naše téma
Redakce | 04.07.2016
Bezpečnost patří k těm vlastnostem, podle nichž řada řidičů vybírá nové auto, výrobci jí proto věnují mnoho pozornosti. Vyplývá to ostatně i z crashtestů, vždyť skvělými výsledky se dnes chlubí většina vozů. Ve skutečném životě to ale může být jinak.
Americký institut IIHS (Insurance Institute for Highway Safety) totiž zjistil, že automobilky zřejmě nové vozy vyrábí na míru právě nárazovým zkouškám. 

Organizace IIHS od roku 2012 používá systém, který zkoumá, co se stane, když jedno auto rohem karoserie narazí do jiného vozidla či překážky. Podle IIHS je tato situace mnohem obvyklejší, než když vůz nabourá do objektu čelně celou svojí šířkou.

Během testu tedy zkušební automobil v rychlosti 40 mil za hodinu (zhruba 64,4 km/h) narazí do pevné překážky jen čtvrtinou své šířky. Energie nárazu se tak "rozprostře" do menší plochy než u testů Euro NCAP. 

Jenže tato zkouška se provádí pouze na straně řidiče.

IIHS proto zjišťovalo, co se stane, když vůz do bariéry narazí pravou částí. A výsledky jsou zajímavé. Ze sedmi testovaných SUV totiž stejnou úroveň ochrany nabídlo jediné - Hyundai Tucson.




Pracovníci institutu dokonce zjistili, že některá auta mají na každé straně přídě jinou konstrukci nebo používají odlišné a především méně odolné materiály. Právě z toho důvodu je podezření, že automobilky své vozy staví tak, aby obstály hlavně v testech, opodstatněné.

Nejhůře dopadla Toyota RAV4, u níž hranice poškození na straně spolujezdce překročila o 33 centimetrů posun karoserie u řidiče. O vozu se kromě toho otevřely dveře a také se ukázalo, že má na každé straně jinou konstrukci.

Největší rozdíl v hodnocení byl u Toyoty RAV4.



IIHS v blízké budoucnosti kvůli nepřesvědčivým výsledkům chystá další podobné testy.

Výsledky testů IIHS s velkým odsazením u spolujezdce (nejvyšší hodnocení je "dobré")
ModelHodnocení řidičovy stranyHodnocení spolujezdcovy strany
Hyundai TucsonDobréDobré
Buick Encore (Opel Mokka)DobréPřijatelné
Honda CR-VDobréPřijatelné
Mazda CX-5DobréPřijatelné
Nissan Rogue (X-Trail)DobréPrůměrné
Subaru ForesterDobréPrůměrné
Toyota RAV4DobréŠpatné


Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů