Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Nové BMW řady 3 Sedan konečně oficiálně!

Naše téma
Jiří Švamberk | 02.10.2018
další 4 fotky
foto: BMW
Pokud jste už poněkud znudění neustálým opakováním designových témat BMW, novinka bude vaším šálkem kávy. Příkladem za všechny budiž jednolitá přední maska chladiče.
BMW řady 3 Sedan více než 40 let ztělesňuje koncept sportovní radosti z jízdy a jeho sedmá generace byla právě oficiálně představena v Paříži. Základní stavební kámen modelové nabídky mnichovské automobilky je nejúspěšnějším vozem značky, jehož se celosvětově prodalo přes 15 milionů kusů.

Výroba BMW řady 3 Sedan vždy probíhala v závodě BMW v Mnichově, ovšem v případě nejnovější generace k „domácímu“ závodu v souladu se strategickými směrnicemi, které hovoří o tom, že výroba by měla následovat trh, k německému závodu přidají další dva – čínský závod Texi v Šen-jangu mexický v San Luis Potosí.

Nový designový jazyk navazuje na předchozí a přidává zcela nové prvky. Nové BMW řady 3 Sedan je s délkou 4709 o 85 milimetrů delší, než předchozí generace, je o 16 mm širší a pouze o 1 mm vyšší. O 41 mm delší rozvor (2851 mm) a rozšířené rozchody kol (vpředu + 43 mm a vzadu 21 mm) zlepšují rozložení hmotnosti a příznivě ovlivňuje jízdní vlastnosti. Díky tomu se oproti předchozí generací BMW řady 3 Sedan výrazně zvětšil prostor v oblasti ramen a hlavy. Cestující na zadních sedadlech se také mohou těšit z většího prostoru pro nohy.



BMW si dalo záležet, aby novinka nabídla tu nejmodernější dostupnou výbavu. Tak například přední světlomety jsou v nabídce hned ve třech různých provedeních – základem jsou full-LED přední světlomety, volitelné pak LED světlomety s rozšířenými prvky a denním svícením ve tvaru písmene U a adaptivní LED světlomety s laserovými dálkovými světly BMW Laserlight, nabízející dosvit až 560 metrů.  

Interiér nového BMW řady 3 Sedan si uchovává maximální zaměření na řidiče. Stejně jako u nového BMW Z4, i zde se objevuje nově navržený přístrojový štít a kontrolní displej. Tyto dva plně digitální přístrojové štíty zdánlivě tvoří jeden celek.

Stejně jako u předchozí generace, také nejnovější nabízí několik výbavových úrovní a obrovské možnosti individualizace. Modely Luxury Line, Avantgarde a Sport Line doplňuje ještě M Sport a také dobře známý M sportovní paket. Kromě toho si zákazníci mohou hned od zahájení prodejů doobjednat prvky výbavy z nabídky M Performance.  



Nové BMW řady 3 Sedan bude hned od počátku nabízené se dvojicí zážehových motorů (320i a 330i) a třemi vznětovými motory (318d, 320d a 330d). Následně nabídku doplní M340i xDrive M Performance a plug-in hybridní model 330 iPerformance. Pohonné jednotky spojují síly se šestistupňovou manuální převodovkou nové generace a osmistupňovou převodovkou Steptronic.

Šestistupňová manuální převodovka (standardní výbava pro vznětové BMW 318d a BMW 320d) je optimalizovaná z hlediska akustických vlastností a je nyní také jednodušeji ovladatelná. Všechny ostatní varianty nového BMW řady 3 sedan jsou standardně vybaveny osmistupňovou převodovkou Steptronic, jejíž převodové poměry také prošly optimalizací (ze 7,8 na 8,2 nebo 8,6 v případě BMW 330d) a má vyšší tepelnou účinnost a vylepšené potlačování vibrací.

Výrazných změn doznal také podvozek. Vylepšeno bylo mnoho detailů na přední nápravě s dvojitými spodními rameny a pětiprvkové zadní nápravě. Nová jsou hliníková otočná ložiska a ramena přední nápravy, hliníkové závěsy a nová generace ložisek kol zadní nápravy. BMW řady 3 Sedan také využívá hydraulických silentbloků, které eliminují vibrace a oscilace.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů