Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Nová auta pro druhé pololetí: Nejžádanější sporťák světa i další SUV

Naše téma
Radek Pecák | 23.06.2023
dalších 7 fotek
Ford chystá velkou dávku novinek | foto: Se svolením Ford
Letošní rok je už pro automobilový svět do značné míry návratem do časů před covidovou pandemií. Lidé už opět mají zájem kupovat nová auta a čekací doby na ně se díky obnovení dodávek čipů a dalších dílů zvolna dostávají na přijatelnou úroveň. Je tedy vhodná doba pro představení nových generací oblíbených typů aut, případně i prostor pro zcela nové typy.
Některá překvapení si zatím automobilky ještě nechávají pro sebe a odtajní je například během zářijového veletrhu v Mnichově. Poměrně brzy už budeme vědět, jak vypadají nové generace vlajkových lodí značky Škody, tedy vozů Kodiaq a Superb. Stejně tak se představí momentálně nejdůležitější model značky Volkswagen - SUV Tiguan v nové verzi. V tomto článku ale uvádíme přehled těch nejzajímavějších aut, která již zažila svoji premiéru a známe jak jejich tvary, tak přinejmenším základní technické parametry.

Na výběr nejdůležitějších deseti, které si již ve druhém pololetí budete moci koupit, se podívejte do fotografického přehledu:

1) Ford Mustang

Stále je to velmi sexy působící sportovní vůz, pod jehož mohutnou kapotou se nachází pětilitrový osmiválec. Na trhu bude k mání jak ve verzi kupé, tak také kabriolet. Zcela nová je ještě sportovnější verze Ford Mustang Dark Horse, která se pozná i podle speciálního loga obsahujícího koňskou hlavu.

2) Mercedes třídy E

Už pět metrů (bez poměrně zanedbatelných pěti centimetrů) měří na délku nová generace manažerského sedanu Mercedes-Benz třídy E. Zatím je odtajněna pouze verze sedan, ale kombi samozřejmě bude v nabídce také. Pohon budou mít na starosti zážehové i vznětové agregáty a rovněž ústrojí typu plug-in hybrid.

3) BMW 5

Souběžně značka z německého Mnichova představuje elektrickou i spalovací verzi sedanu BMW 5. Elegantní silueta maskuje velké rozměry. Oproti minulé generaci se auto od předního k zadnímu nárazníku zvětšilo o deset centimetrů a měří tak 506 těchto délkových jednotek. Ve spalovacích verzích budou jak čtyř, tak i šestiválce.

4) Ford Bronco

Model, jehož historie začala již v polovině šedesátých let se nyní v nové generaci podívá také oficiálně také k evropským dealerům značky s modrým oválem. Pravověrně terénně orientované auto bude pohánět šestiválec s výkonem 335 koní. Zajímavostí je možnost odmontovat během osmi minut všechny boční dveře a rovněž panely střechy.

SUV převažují
5) Hyundai Kona

Nová generace menšího rodinného crossoveru bude už díky nárůstu rozměrů plně schopná pobrat na výlet či dovolenou všechny členy rodiny i s jejich cestovními potřebami. Kufr má objem velmi solidních 466 litrů. Základní verzi pohání litrový tříválec, ale budou k mání rovněž výkonnější verze se spalovacími agregáty, hybridy a čistě elektrická verze. Ta bude opět vyjíždět z Nošovic.

6) Renault Espace

Vůz s tímto jménem patří v dějinách francouzské značky k těm nejznámějším. Zatímco zatím poslední verze byla jakýmsi křížencem mezi tradičním MPV a nyní tolik žádanými „esuvéčky“ nyní už se jedná o klasické SUV. Ostatně, po technické stránce auto vychází z SUV Austral. Jen je v porovnání s ním o 21 centimetrů delší, díky čemuž se do interiéru vejde i třetí řada sedaček.

7) Volkswagen ID.7.

Nových elektromobilů přijde na trh během příštích několika měsíců solidní řádka. Ovšem Volkswagen ID.7 se mezi nimi vyjímá díky své nízké karosérii. Je to totiž aerodynamicky tvarovaný sedan, který by měl být schopen na jedno nabití ujet sedm stovek kilometrů. Současně dostane výkonnější pohonné elektromotory než ostatní elektrické Volkswageny i rychlejší schopnost nabíjení.

8) Mitsubishi Colt

Japonský městský hatchback má historii začínající již v roce 1978. Ovšem posledních deset let se v Evropě nenabízel. Nyní se na trh, díky spolupráci japonské automobilky s Renaultem dostane na trh nová verze. Vlastně jde o jen lehce upravený Renault Clio. Pohon zajistí buď dvě verze litrového tříválce nebo hybridní ústrojí.

9) Honda CR-V

V současnosti absolutně nejprodávanější model japonské značky se vyrábí již od devadesátých let a tradičně se nachází v první desítce vozů, o které je na světě největší zájem. Evropská verze se bude nabízet buď v plně hybridní verzi nebo ve variantě plug-in hybrid. Ta by měla být schopna v čistě elektrickém režimu ujet přes osmdesát kilometrů. Oproti minulé generaci se zvětší vnitřní prostor a samozřejmě i výbava.

10) Opel Astra Sportstourer

Jedno z nejelegantnějších kombi v kategorii vozů nižší střední třídy bude ve verzi s čistě spalovacími motory nabízet zavazadlový prostor s úctyhodnou kapacitou 608 litrů. Kromě zážehových motorizací 1,2 ve dvou výkonových stupních bude k mání také čtyřválcový turbodiesel a plug-in hybridní verze. Příští rok pak dorazí také plně elektrická varíanta.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů