Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Nové Audi A8 bude umět jezdit samo. Ovšem až po změně legislativy

Naše téma
Dominik Valášek | 24.04.2017
Studie Audi prologue. | foto: Audi
Připravovaná nová generace Audi A8 má být v mnoha ohledech vrcholem svojí třídy. Na špici jí mimo jiné pomohou i pokročilé systémy jízdní asistence, které umožní třetí úroveň autonomního řízení - takzvané „vysoce automatizované řízení". Je tu ovšem jeden zádrhel.
Než Audi A8 naplno ukáže sílu svých kamer a senzorů, bude se muset významně změnit legislativa, která v současné chvíli neumožňuje, aby se vůz řídil zcela sám bez přičinění řidiče.

Potřebné změny jsou ale v některých zemích již na cestě, například v domácím Německu. Zde by zákon mohl projít schvalovacím procesem ještě předtím, než se nová generace A8 dostane na trh.

Zajímavostí je, že nezbytnost řidiče za volantem vozu stanovuje Vídeňská konvence z roku 1968. Od té doby až dosud nebylo potřeba znění této konvence aktualizovat.

Čtěte také: Audi ukázalo prostorový rám nadcházející generace A8. Sází hlavně na hliník

Jen pro upřesnění, autonomní řízení 3. úrovně znamená, že si vůz poradí zcela soběstačně na dálnici, přičemž řidič za volantem již nemusí věnovat plnou pozornost dění okolo. Musí být ovšem připraven řízení převzít v případě, kdy ho o to vůz požádá.

Audi A8 je tedy připravena sama nejen zpomalovat a akcelerovat, ale i předjíždět, objíždět, vyhýbat se, pracovat s blinkry a celkově se aktivně podílet na provozu. K tomu jí dopomůže široká paleta počítačů, kamer, radarů a senzorů na palubě.

Jak Mercedes-Benz, tak i BMW, mají dosud k dispozici pouze 2. úroveň autonomního řízení, tedy systémy adaptivního tempomatu, udržování v jízdním pruhu či asistent pro dopravní zácpy. Řidiči však stále musí dávat pozor a to za každé okolnosti.

Nepřehlédněte: Audi e-tron Sportback: Elektrické kupé-SUV míří do výroby, dorazí v roce 2019

Nad 3. úrovní jsou ještě úrovně 4 a 5. Úroveň 4 znamená, že se vůz umí sám proplétat městem a komplikovanými situacemi a nepřestane fungovat ani ve chvíli, kdy řidič nereaguje na výzvu k převzetí řízení.

Nejvyšší 5. úroveň potom znamená zcela bezpilotní automobil, v němž nebude mít řidič volant ani pedály.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů