Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Nová mapa ukazuje silnice smrti. Podívejte se, které to jsou

Naše téma
ČTK, Redakce | 14.11.2013
NEHODA ilustrační foto | foto: Foto: PČR
Praha - Nejrizikovější komunikace jsou v Česku zpravidla silnice prvních tříd. Nejvíce smrtelných nehod v přepočtu na intenzitu provozu mají na svědomí silnice 1/43 u Lanškrouna, 1/46 na hranicích Olomouckého kraje nebo 1/14 z Trutnova k hranicím s Polskem.
Mapu nejrizikovějších silnic každoročně sestavuje společnost AF-CityPlan, ta aktuální vychází z dat vzniklých na základě monitoringu dálnic a silnic I. třídy o celkové délce 6 500 kilometrů. Nebezpečnost silnic pak byla spočítána ze statistik nehodovosti za poslední tři roky.

AF-CityPlan hodnotí komunikace jednak podle absolutní nebezpečnosti a rovněž podle relativní nebezpečnosti. Druhý pohled zohledňující intenzitu provozu podle studie ukazuje, že nejbezpečnějším typem silnic v ČR jsou dálnice, na které při započtení množství projíždějících vozidel připadá 4,5krát méně nehod než na silnice prvních tříd.

"Silnice by neměla řidiče překvapit. Naopak by měl být včas varován, že se bude něco měnit, a měl by mít čas se tomu včas přizpůsobit," uvedl Jiří Landa, technický ředitel společnosti AF-CityPlan. Úpravy, které by zvýšily bezpečnost motoristů, by podle něj vyšly na statisíce korun na kilometr těchto silnic.

Nová mapa ukazuje silnice smrti.


Hlavní nebezpečí prý představují křivolaké silnice s ostrými zatáčkami. Nebezpečné může být ale i okolí silnice, pokud jsou zde například stromy nebo jiné překážky dostatečně neochráněné svodidly.

Problémem je údajně ale i v chování řidičů. Některé silnice prvních tříd, jako je například trasa z Železného brodu na Tanvald nebo z Mělníka na Českou Lípu, svou členitostí lákají zejména motocyklisty k riskantní jízdě, což se podle Landy odráží i v počtu závažných a smrtelných nehod motorkářů v těchto úsecích. Fatální následky nehod navíc podle něj zhoršují zastaralá svodidla, která by měla být vyměněna za jiný typ mnohem přátelštější k řidičům havarovaných motocyklů.

Drobné úpravy, jako je odstranění nedostatků v dopravním značení, přidání svodidel k mostkům a dalším překážkám na okrajích komunikace, by bezpečnost na silnicích zvýšily i tam, kde není možné dosáhnout ideální rovné a přehledné silnice s dostatečně širokými krajnicemi. 

Míra rizika havárie s vážnými následky je ne mapě odlišena pěti různými barvami - nejnebezpečnější silnice jsou vyznačeny černě a najdeme jich u nás rovných 20.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů