Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Nová Kia Rio dorazí také jako městské SUV. Možná i s hybridní technikou

Naše téma
Redakce | 07.08.2016
Koncept Kia Niro. | foto: Kia
Jihokorejská automobilka Kia už brzy představí novou generaci malého modelu Rio, která se začne prodávat příští rok. Krátce po klasickém hatchbacku by mělo dorazit také provedení s vyšším podvozkem, tedy malé SUV.
Městský crossover zamíří do hustě obsazeného segmentu, který sice díky zájmu zákazníků neustále roste, ale zároveň v něm vládne tvrdá konkurence. SUV od automobilky Kia se bude poměřovat s vozy jako Renault Captur, Peugeot 2008, Opel Mokka, Nissan Juke, Mazda CX-3 nebo Honda HR-V. 

Podobné auto mimochodem chystá také česká Škoda. I její vůz bude technicky spřízněný s klasickým supermini, v tomto případě s Fabií. Termín příjezdu ale zatím neznáme. Malé SUV však připravují i Volkswagen a Seat, tedy další značky koncernu Volkswagen.



Crossovery s technickým základem v subkompaktech jsou totiž aktuálně v módě. Nejenže jejich prodeje neustále rostou, ale pro automobilky mají ještě jednu výhodu. Ve srovnání s klasickými supermini, přestože spolu sdílejí techniku, totiž výrobci na malá SUV mohou nasadit vyšší cenu - zjednodušeně řečeno, více na nich vydělají.

Dorazí i jako plug-in hybrid?
Ve srovnání s klasickým Riem příbuzné SUV nabídne samozřejmě vyšší pozici za volantem a také větší zavazadelník. Design by mohl být podobný aktuálnímu provedení většího modelu Sportage.

Nabídka motorů bude jistě zahrnovat nový benzinový litrový přeplňovaný tříválec ve dvou verzích - slabší s výkonem 100 koní (74 kW), silnější se 120 koňskými silami (88 kW). Pravděpodobné je, že novinka dostane pouze pohon předních kol.

Bez zajímavostí také není spekulace britského magazínu Auto Express, podle níž Kia zvažuje i plug-in hybridní variantu - tedy hybrid s možností dobíjet baterie ze sítě. Jihokorejská automobilka aktuálně do prodeje zavádí nový plug-in hybrid Niro, kompaktní SUV, jehož pohonné ústrojí tvoří zážehová šestnáctistovka o výkonu 105 koní (77 kW) a elektromotor poskytující 44 koní (32 kW). Systémový výkon hnacího ústrojí činí 141 koní (104 kW).

Pokud Kia skutečně uvede jako plug-in hybrid také malý crossover odvozený od mětského Ria, dá se předpokládat, že vůz vybaví menším spalovacím motorem než v případě Nira.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů