Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Nová auta si v případě nehody sama zavolají o pomoc. Povinně od roku 2018

Naše téma
Redakce / ČTK | 29.04.2015
Červené tlačítko SOS v Citroënu DS5. | foto: Citroën.
Evropský parlament schválil zavedení systému nouzového volání pro automobily. Ve všech nových vozech by měl být systém eCall, napojující vozidla na linku tísňového volání 112, umístěn od konce března roku 2018.
Podle europoslanců umožní novinka rychleji a efektivněji zachraňovat životy lidí při nehodách a povede ke snížení nákladů. Někteří politici však dali najevo obavu z možného zneužití soukromých údajů řidičů.

Systém v případě vážné nehody automaticky vytočí celoevropské číslo tísňového volání 112 - a to na území jakéhokoli z 28 členských států unie. Záchranné služby díky tomu dostanou podrobné informace, například o době nehody a díky zabudované GPS i místě, kde se vozidlo nachází, a směru jízdy. Samozřejmostí jsou údaje o typu vozidla, typu používaného paliva, času nehody a počtu cestujících.

Informace odejdou i v případě, že je řidič v bezvědomí, či z nějakého důvodu není schopen telefonovat. Systém eCall se totiž dokáže aktivovat i automaticky, stačí, aby čidla zabudovaná ve vozidle zaregistrovala vážnou nehodu.

Mezi přínosy má patřit nejen snazší a rychlejší identifikace místa dopravní nehody, ale i včasné základní technické informace o nehodě a možnost zamezení vážných zdravotních následků zraněných účastníků nehody způsobených pozdní lékařskou pomocí. Operátor tísňové linky získá údaje pro zahájení záchranné akce za 14 až 17 sekund od vzniku nehody.

Pilotní ověření v ČR a dalších vybraných zemích EU probíhalo do konce předloňského roku, kdy flotila testovacích vozidel projektu simulovala dopravní nehody pro ověření bezchybného přenosu dat o nehodě a hlasového spojení na linku 112.

Loni podle statistik zemřelo při dopravních nehodách na území členských států Evropské unie na 25 700 lidí. ECall by podle svých zastánců mohl každoročně snížit počet mrtvých na silnicích o desetinu. "ECall, coby veřejná služba, která bude všem občanům poskytována zdarma bez ohledu na typ či pořizovací cenu vozu, k naplnění tohoto cíle přispěje," uvedla česká sociálnědemokratická europoslankyně Olga Sehnalová.

Systém se začne zavádět až za tři roky, neboť je nejprve potřeba zajistit ve všech zemích dostatečnou infrastrukturu; například to, aby všude fungovala linka 112.

Kritici systému vyčítají, že podle nich povede k omezení soukromí řidičů, neboť bude možné snadno dohledat pohyb jejich vozidel. Toto riziko však bude podle zastánců návrhu minimalizováno tím, že systém bude aktivní pouze v případech nouze.

Někteří zvláště liberální poslanci však upozorňovali na to, že bude obtížné zajistit stoprocentní ochranu informací shromažďovaných v rámci eCall. "Každý systém, který uchovává data, může být zneužit. Uchovávání dat by mělo podléhat osobnímu rozhodnutí," prohlásil český člen europarlamentu Stanislav Polčák z TOP 09.

Navrhovaná pravidla byla kvůli podobné kritice před schválením upravována tak, aby záchranné složky nemohly údaje o volání prostřednictvím eCall předávat dále bez předchozího souhlasu konkrétního řidiče. Firmy vyrábějící telekomunikační zařízení budou muset rovněž zajistit, aby byla data uchovávána ve formátu umožňujícím jejich trvalé vymazání.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů