Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Nissan ukázal elektromobil s palivovým článkem vyrábějícím elektřinu z etanolu

Naše téma
Redakce | 06.08.2016
dalších 6 fotek
Nissan představil prototyp elektromobilu poháněného palivovým článkem na bioetanol. | foto: Nissan
Japonská automobilka Nissan představila v Brazílii první prototyp vozidla poháněného palivovým článkem, který získává elektřinu z bioetanolu. 
Vůz je postaven na základě malé elektrické dodávky e-NV200, Nissan však upravil její pohonné ústrojí. 

Princip fungování je prakticky stejný jako u "vodíkových" aut, z pohledu řidiče se liší jen vstupním palivem. Místo vodíku se tak tankuje etanol - prototyp má nádrž o objemu 30 litrů, což prý stačí na dojezd okolo 600 kilometrů.

V palivovém článku pak vzniká chemickou reakcí elektřina, která se ukládá v baterii a následně pohání elektromotor. Systém pro výrobu elektrické energie však může využít reakce kyslíku i s jinými palivy, kromě etanolu nebo směsi etanolu a vody také třeba zemního plynu.

Nissan představil prototyp elektromobilu poháněného palivovým článkem na bioetanol.



Zatímco vozy na vodík emitují jen vodní páru, v případě etanolu se kromě vody uvolňuje také oxid uhličitý, jehož emise jsou v průmyslu bedlivě sledované a hlídané.

Nissan však tvrdí, že v případě použití bioethanolu jsou emise CO2 neutralizovány růstem plodin, z nichž se toto palivo vyrábí. Zjednodušeně řečeno tyto rostliny vyprodukovaný oxid uhličitý během růstu absorbují.

Bioetanol se vyrábí technologií alkoholového kvašení z různých plodin, například kukuřice nebo cukrové třtiny. "V porovnání s vodíkem je ethanol velmi snadné získat a je bezpečnější pro skladování. To všechno znamená nižší náklady," popisuje výhody výkonný viceprezident Nissanu Hideyuki Sakamoto.

Nissan představil prototyp elektromobilu poháněného palivovým článkem na bioetanol.


Díky snadné dostupnosti etanolu a nízké hořlavosti směsi etanolu a vody není systém závislý nebo limitovaný stávající infrastrukturou dobíjecích stanic, což by mělo usnadnit jeho zavádění na trh. V budoucnu by se tak lidé místo u čerpací stanice mohli zastavit v obchodě a koupit si palivo přímo u pultu.

Automobilka plánuje využití svého typu palivového článku od roku 2020. A slibuje přitom provozní náklady na úrovni současných elektromobilů. Představený prototyp nyní čekají provozní testy na veřejných silnicích Brazílie.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů