Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Nissan Micra v klasické formě končí. Nástupcem se stane elektromobil

Naše téma
Radek Pecák | 31.01.2022
dalších 7 fotek
Budoucí malý Nissan bude elektromobil | foto: Nissan
Po více než třiceti letech přestane v Evropě japonská automobilka Nissan nabízet svůj nejmenší model se spalovacím motorem.
Zatím je stále možné koupit klasický malý městský hatchback Nissan Micra se spalovacím motorem. Tuzemské zastoupení japonské automobilky ho nabízí za sumu začínající na úrovni 349 900 Kč.

Na podobu současné generace vozu i těch minulých se můžete podívat do naší fotogalerie.

Nástupce se již připravuje, a jak prozrazuje první fotografická upoutávka (na titulní fotografii u tohoto článku), bude mít o dost jiný design.

Ještě podstatnější změna však nastane v útrobách. Do nich se dostane vysokonapěťová baterie a pohonný elektromotor. Nissan informoval, že vůz pro něj zkonstruovali inženýři v Renaultu. Nový Micra tak bude pokrevním sourozencem chystaného Renaultu 5, který, pro změnu, nahradí současný model Zoe. Oba využijí zcela novou platformu pro malé elektromobily.

Aliance Renault-Nissan-Mitsubishi bude v blízké budoucnosti disponovat škálou celkem pěti elektrických platforem, na nichž do roku 2030 vyjede celkem 35 nových elektromobilů. Pro ně vytvoří kapacitu na produkci baterií s kapacitou 220 GWh.

První z chystaných platforem bude určena pro nejmenší typy vozidel, které se prodávají v Japonsku. Další má již v současnosti Dacia Spring a jedná se o nejlevnější ze všech světových platforem pro elektromobily.

Vývoj baterií jde prý rychle kupředu
Speciální platformu využijí užitkové vozy s elektropohonem - například Renault Kangoo nebo Nissan Townstar. Pak tu je CMF -EV, což je globální platforma pro kompaktní osobní vozy. Již známými příklady využití je nový Renault Mégane E-Tech Electric nebo Nissan Ariya. Počítá se s tím, že na této platformě vyjede v příštích letech minimálně patnáct modelů.

A konečně je tu malá platforma CMF-BEV. Počítá se s jejím zabudováním do čtvrt milionu vozů ročně se značkami Renault, Alpine a Nissan. Prvními zástupci se stanou Renault R5 a nový kompaktní Nissan.

Aliance počítá s tím, že její elektromobily v dohledné době výrazně zlevní, především díky snížení nákladů na baterie. Ty mají do roku 2026 klesnout oproti současnému stavu o 50 procent  a do roku 2028 o 65 procent.

V tomto zmíněném roce 2028 také mají být sériově využívány v aliančních vozech baterie s pevným elektrolytem.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů