Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Nissan BladeGlider podruhé: Podivný elektrický sporťák dostal novou tvář

Naše téma
Redakce | 05.08.2016
dalších 11 fotek
Nissan BladeGlider. | foto: Nissan
Japonská automobilka Nissan po třech letech připomněla podivné sportovní auto pojmenované BladeGlider. Nejnovější provedení se od staršího konceptu zřetelně odlišuje, zvláštní design s úzkým rozchodem předních kol a širším rozchodem zadních kol, třímístný interiér a elektrický pohon ale zůstavají.
"Nový" BladeGlider kromě toho vypadá blíž sériové výrobě, o níž se už od představení první studie z roku 2013 hovoří. Vůz, který Nissan označuje jako "funkční prototyp", má například realističtěji vyhlížející kabinu - uspořádání je ale stejné, řidič tedy sedí uprostřed, pro spolucestující jsou vyhrazena dvě sedadla vzadu.

Otevřená střecha je zesílena integrovanou ochrannou konstrukcí proti převrácení.

Palubní deska je pojata jednoduše a zaujme například hned čtyřmi displeji. Dva jsou po stranách, přičemž zobrazují obraz z kamer nahrazujících zpětná zrcátka, jeden supluje přístrojový štít a poslední najdeme přímo na volantu.

Nissan BladeGlider.


Na něm je soustředěna také většina ovladačů - včetně například voliče jízdních režimů.

Právě k jízdním módům se váže jedna zajímavost. Nissan pro BladeGlider připravil nový systém vektorování točivého momentu, který lze nastavit ve třech stupních. A jedním z nich je driftovací mód, který má umožnit snadnější jízdu smykem.

Výkon na to BladeGlider rozhodně má. U každého zadního kola je totiž elektromotor o výkonu 177 koní (130 kW). Celkový výkon pak činí 272 koňských sil (200 kW), točivý moment dosahuje úctyhodných 707 Nm. Přesné hodnoty o dynamice Nissan neprozradil, tvrdí však, že netradiční sporťák na stovku zrychlí za méně než pět sekund a že umí jet rychlostí až 190 km/h.

Nissan BladeGlider.


Otazníky visí také nad dojezdem či časem potřebným na dobití akumulátoru.

Známé jsou naopak rozměry: prototyp na délku měří 4300 milimetrů, široký je 1850 mm, vysoký 1300 mm a rozvor dosahuje 2800 mm. Hmotnost činí 1300 kilogramů.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů