Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Nesmrtelná Niva. Dostane nástupce v roce 2018, vyrábět se ale bude dál

Naše téma
Redakce | 18.01.2016
Lada Niva Urban. | foto: Lada
Příjezd nástupce ikonické Lady Niva má další zpoždění. Po několik odkladech je uvedení nové generace naplánováno na rok 2018. Originální Niva se však i poté bude vyrábět dál.
Lada Niva je rozhodně legenda. Poprvé byla představena v roce 1976, v roce následujícím začala její produkce. A od té doby se příliš nezměnila, byť k jistým modifikacím samozřejmě v průběhu let došlo. Změnil se například motor (nyní má vůz čtyřválec o objemu 1,7 litru, který dokonce splňuje emisní normu Euro 6), objevilo se také ABS.

Další modernizace Nivu čeká letos, zatím ale není jisté, co všechno bude zahrnovat.

Zajímavější jsou však zprávy o nástupci. O něm se hovoří už dlouho, jeho příjezd je však pravidelně odkládán. Nejprve to vypadalo na rok 2009, pak 2011, později 2016 a nyní se objevuje termín podzim 2018.

Důvodů je několik, tím nejdůležitějším je zřejmě krize ruské ekonomiky, s níž je spojen také propad tamního automobilového trhu. Lada se navíc v současnosti soustředí na důležitější a masovější novinky, například modely Vesta a X-Ray.

A jaká nová Niva bude? Podle ruského deníku Izvestija především výrazně větší než ta současná. K dispozici pak bude s pětidveřovou i třídveřovou karoserií. Důležité ale je, že i přes modernější charakter má zůstat poctivým off-roadem s robustní konstrukcí a stálým pohonem všech kol.

Pod kapotu se zřejmě nastěhuje silnější motor, nová převodovka a hřebenové řízení. Dá se očekávat také bohatší výbava a lépe vypadající interiér.

I proto bude novinka zcela jistě dražší. Současná Niva se v Rusku prodává za 435 tisíc rublů (zhruba 140 tisíc korun).

Zajímavé je, že s příjezdem nástupce originální - levná a jednoduchá - Niva neskončí. Oba vozy se totiž budou vyrábět paralelně. Koncern AvtoVAZ se obává nejisté situace na ruském trhu a potřebuje čas, aby zjistil, jak lidé na novinku zareagují - aniž by přitom přišel o zákazníky. Původní Niva totiž patří mezi nejúspěšnější modely automobilky a je o ni stále zájem. I když je jí už skoro 40 let.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů