Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Německým výrobcům luxusních aut se daří, trhají prodejní rekordy

Naše téma
Redakce, ČTK | 11.12.2014
BMW X5 M. | foto: BMW
Berlín/Praha - Němečtí výrobci luxusních automobilů míří k nejlepším ročním prodejům v historii. Pomohl jim i silný listopad: Audi v listopadu zvýšilo prodej o 11 procent na 146 250 vozů, BMW pak o 7,6 procenta na 188 342 vozidel.
Audi zažilo nejlepší listopad v 82leté historii podniku. K lepšímu výsledku pomohl především růst ve Spojených státech a v Číně, kde dodávky rostly dvouciferným tempem. V období od ledna do listopadu stouply o deset procent na 1,59 milionu vozidel.

Společnost Audi hodlá v celém letošním roce prodat rekordních 1,7 milionu vozů. V loňském roce prodej zvýšila o osm procent na rekordních 1,58 milionu vozů. Rekord za celý loňský rok tak letos překonala již v listopadu.

I BMW dosáhlo v listopadu rekordního prodeje. Dodávky největšího výrobce luxusních automobilů na světě podpořil pokračující zájem v Číně a nárůst prodeje aut značek BMW a Mini ve Velké Británii. Od začátku roku do listopadu prodal mnichovský koncern více než 1,9 milionu vozů, tedy o 7,1 procenta více než před rokem.

"Můžeme si nyní být jisti, že do konce roku dosáhneme cíle prodat přes dva miliony automobilů, což bude pro skupinu BMW nový rekord v odbytu," uvedl člen představenstva automobilky Ian Robertson, který má na starosti prodej a marketing.

Skupině se dařilo v Evropě, kde pozoruje pokračující stabilní vývoj na mnoha trzích. Například v Británii, která je pro BMW čtvrtým největším trhem, jí prodej vozů značek BMW a Mini v listopadu stoupl o více než 20 procent. Dodávky v Asii byly v listopadu vyšší o skoro desetinu. V Severní a Jižní Americe skupina dodala o 0,6 procenta méně těchto aut než před rokem.

Konkurenční výrobce luxusních automobilů Mercedes-Benz již dříve oznámil, že mu prodej meziročně stoupl o 12 procent a do listopadu prodal rekordních 1,487 milionu vozů. S předstihem tak překonal loňský celoroční rekord.

Cílem Audi i Mercedesu je připravit ještě během tohoto desetiletí rivala BMW o vedoucí pozici na světovém trhu s luxusními vozy.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů