Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Nejžádanější evropský elektromobil dorazil do ČR. Renault Zoe je od 700 000 Kč

Naše téma
Radek Pecák | 13.02.2020
dalších 15 fotek
Renault Zoe | foto: Renault
Francouzská značka začíná nabízet již druhou generaci automobilu, který pohání výhradně elektrická energie. Jeho parametry jsou velmi dobré.
Výborný poměr cena/výkon (alespoň na poměry v současnosti nabízených elektromobilů), solidní výbava a poměrně nízké příplatky za extra výbavu. To jsou hlavní trumfy, se kterými vstupuje na tuzemský trh druhá generace Renaultu Zoe. Ta první si řadu let udržovala pozici nejprodávanějšího elektromobilu v Evropě, než ji předhonila Tesla Model 3. I tak ale prodeje končící první generace vloni stoupaly.

Letos chce francouzská automobilka prodat ještě o padesát procet kusů Zoe více, než vloni. Bilance by tak mohla dosáhout zhruba sedmdesát tisíc kusů. Renault tvrdí, že je automobil plně připraven plnit potřeby zákazníků, kteří až dosud jezdili klasickými městskými hatchbacky. Jejich velikost odpovídá právě Zoe. 

Už minulá generace, která měla baterie s kapacitou 41 kWh (nová disponuje 52 kWh) postačovala typickým potřebám evropských motoristů. Ti totiž v průměru za den ujedou necelých 40 kilometrů a za rok téměř 12 000 kilometrů. Pokud by se Zoe nabíjelo jen jednou týdně, tak by s ním uživatel mohl denně bez problémů ujet 45 kilometrů a za rok 14 200. Nová generace umožňuje pochopitelně při stejném režimu nabíjení ujet ještě větší vzdálenosti.

Renault Zoe


Zatímco baterii používá Zoe jen jednu, trakční elektromotory jsou v nabídce dva. Slabší poskytuje výkon 110, silnější 135 koní. Základní výbava se slabší variantou agregátu se vejde se zvýhodněnou cenou pod hranici 700 000 Kč. Přesně vyjde na 695 000 Kč. Ve voze je už třeba automatická klimatizace, LED světla, tempomat, digitální přístrojový štít, ale pouze patnáctipalcová ocelová kola.

Pozor na objednávku větších kol
Ta ovšem zajišťují dojezd 395 kilometrů v režimu WLTP. POkud zvolíte verze s většími koly, budete se muset spokojit s dojezdem jen kolem 360 kilometrů.

Nejvíce vybavená verze ZEN s motorem 135 koní vyjde na 785 000 Kč. Pak už je v ceně třeba i navigace, vyhřívané sedačky a volant i kompletní sada bezpečnostních asistentů. Vždy za příplatek je u Renaultu Zoe schopnost rychlodobíjení výkonem 50 kW.

To naopak mají konkurenti Opel Corsa-e a Peugeot e-208 v sériové výbavě a dokonce  s výkonem 100 kW. Na druhou stranu jsou oproti Zoe drazší. Ceny Opelu začínají na úrovní 739 000 Kč a Peugeotu dokonce na 810 000 Kč.

Současně se Zoe začíná tuzemské zastoupení Renaultu nabízet firmám a živnostníkům také plně elektrické provedení velké dodávky Renault Master Z.E. Nabízet se bude v provedení plošina a furgon s velikostí skříně od osmi do 13 m3. Baterie má kapacitu 33 kWh, což umožňuje dojezd na jedno nabití přibližně 120 kilometrů. Vůz se rozjede maximálně na stovku. Vestavěná dobíječka má výkon 7 kW.

Tím letošní příděl elektrických a elektrifikovaných vozů Renaultu zdaleka nekončí. Pro první pololetí jsou ještě ohlášeny příchody hybridní verze Clia a plug-in hybridů pro modely Mégane Grandtour a Captur. Velikost jejich baterie jim umožňuje na jedno dobití bezemisní jízdu na vzdálenost přibližně 65 kilometrů.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů