Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Nejžádanější auta v hubených časech... Meziroční pokles prodejů je přes 50 %

Naše téma
Radek Pecák | 11.05.2020
dalších 18 fotek
Nejžádanější Škodou byla a je Octavia | foto: Škoda-Auto
Jedinou kategorií aut, jejichž prodeje se nepropadly, jsou elektromobily...
Jediná Octavia se během dubna dokázala v počtu měsíčíních registrací dostat přes hranici tisíce kusů. Přitom před rokem měla na kontě více než dvojnásobek tohoto množství. To je přesně doklad toho, že ve čtvrtém měsíci letošního roku zaznamenal český trh s novými osobními auty historicky největší meziroční propad - o 53,4 procenta. Při porovnání prvních čtyř měsíců loňska a letoška je pokles o 26,25 procenta. Vyplývá to z čerstvých statistik Svazu dovozců automomobilů.

V žebříčcích nejúspěšnějších modelů a značek se ale zase tak moc nezměnilo. Jen mezi automobilkami tentokrát Hyundai za kralující Škodou vystřídal na druhé pozici Volkswagen. V první desítce pořadí za čtyři letošní měsíce je čtvrtá Toyota, pátá Dacia, šestá KIA, sedmý Peugeot, osmý Mercedes-Benz, devátý Renault a desáté BMW.

Na to, jaké je pořadí jednotlivých modelů, se můžete podívat do naší fotogalerie.

Na trhu dále pokračuje ústup vozů se vznětovými motory. Jejich podíl je pod třiceti procenty (29,1) Benzinových se prodaly skoro dvě třetiny (65,7 procenta). Čistých elektromobilů se už letos zaregistrovalo do provozu více než tisíc. Tuto hranici přitom elektrická auta vloni nepokořila za celý rok. Podíl těchto místně bezemisních vozidel tak už dosáhl zhruba dvou procent.

Motorky se poměrně drží...
Auta stále kupují především firmy a živnostníci. Podíl od ledna do dubna je 74:26 ve prospěch firemních. V dubnu ale podíl privátních zákazníků na rostl na 33 procent.

Podobným tempem jako trh s novými osobními auty se zmenšil i ten s užitkovými automobily. V případě lehkých užitkových je to za čtyři měsíce o 28 procent. V dubnu ale nebyl propad tak velký jako u osobáků - "jen" o 29,4 procenta.

Naopak v případě nákladních vozidel je to v porovnání s osobními auty skoro jako přes kopírák. V dubnu se jich zaregistrovalo méně o 51,9 procenta a roční rozdíl je dokonce mínus 32 procent. 

Vůbec nejdramatičtější propad nastal u autobusů (v dubnu o 69,4 procenta).

Naopak prodejci motocyklů na tom zatím nejsou tak zle. Kategorie jednostopých voidel zaznamenala za čtyři letošní měsíce pokles o 18 procent, dubnový pokles je 21,7 procenta.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů