Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Nejúspornější Jaguar XE si má vystačit s méně než 4 l/100km

Naše téma
Redakce | 30.07.2014
Jaguar XE. | foto: Jaguar
Whitley/Praha - Automobilka Jaguar prozradila další informace o připravovaném modelu XE. Tentokrát se pochlubila spotřebou paliva, nejúspornější verze konkurenta pro BMW řady 3, Mercedes třídy C či Audi A4 s dvoulitrovým turbodieselem si má vystačit s méně než 4 litry paliva na 100 kilometrů.
Díky tomu půjde rovnou o nejůspornější Jaguar z celé modelové řady. Podíl na tak nízké spotřebě má i lehká konstrukce. XE využívá hliníkový monokok, který tvoří 75 % celé struktury vozu. Jaguar je také prvním vozem, který využívá novou třídu vysoce pevného hliníku s názvem RC 5754.

Ta byla speciálně vyvinuta pro XE. Nová slitina nabízí vysokou recyklovatelnost materiálu a přispívá k tomu, aby Jaguar splnil svůj cíl a do roku 2020 používal u svých vozů 75 % recyklovatelného materiálu. 

Hliníková struktura má přitom poskytovat i velkou torzní tuhost. Lehká, ale silná architektura pak zahrnuje netradiční systémy odpružení, které zlepšují kvalitu jízdy a řízení. Více informací o technice najdete zde.

Jaguar XE.



Vedle úsporného turbodieselu se v nabídce motorů objeví také kompresorem přeplňovaný třílitrový šestiválec ze sportovního modelu F-Type. Všechny motory patří do nové rodiny jednotek Ingenium.

Jaguar XE bude prvním vozem navrženým a vyrobeným v novém výrobním závodě v Solihullu ve West Midlands ve Velké Británii. Světová premiéra nového Jaguaru XE se bude konat 8. září v Londýně.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů