Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Nejrychlejší Octavia všech dob se poprvé ukazuje v celé kráse

Naše téma
Redakce | 05.06.2013
dalších 15 fotek
Nová Škoda Octavia RS. | foto: Škoda Auto
Mladá Boleslav /FOTOGALERIE/ - Z nuly na stovku zrychlí za 6,8 sekundy a umí uhánět rychlostí až 248 km/h. Nová Octavia RS je nejrychlejší "oktávkou" všech dob. A teď už i víme, jak vypadá.
Stejně jako u předhcozí generace, i tentokrát bude moci zájemce vybírat ze dvou motorizací. Pod kapotou pracuje buď dvoulitrový benzinový motor o výkonu 162 kW (220 k) nebo dvoulitrový vznětový motor o výkonu 135 kW (184 k).

Benzinový motor 2,0 TSI ve spojení s ručně řazenou šestistupňovou převodovkou umožňuje vozu Octavia RS zrychlení u 0 na 100 km/h za pouhých 6,8 s. Maximální rychlost činí 248 km/h a je tak o 6 km/h vyšší než tomu bylo u druhé generace vozu Octavia RS.

S novým vznětovým motorem 2,0 TDI Octavia RS akceleruje z 0 na 100 km/h za 8,1 s, maximální rychlost této motorizace je 232 km/h (s ručně řazenou šestistupňovou převodovkou). Ve srovnání s druhou generací vozu Octavia RS mají nové motory vyšší výkon, ale Škoda současně slibuje až o 19 procent nižší spotřebu. Volitelně je pro oba motory k dispozici buď ručně řazená převodovka nebo dvouspojková převodovka DSG, obě šestistupňové.

Nová Octavia RS je sériově vybavena sportovním podvozkem. K tomu byla karoserie oproti standardnímu provedení snížena o 12 mm (Octavia Combi RS: 13 mm). Zadní kola využívají nově vyvinutou víceprvkovou nápravu, vpředu najdeme nápravu typu MacPherson s trojúhelníkovitými spodními rameny. Součástí sériové výbavy je také elektronická uzávěrka diferenciálu XDS, integrovaná do elektronického stabilizačního programu ESC. Řízení je elektromechanické s variabilním převodem.

Rychlá a praktická
Rychlá Octavia se o té standardní samozřejmě liší také vzhledem. Čelní pohled se vyznačuje souhrou charakteristické masky chladiče s plaketou RS, výraznými otvory pro vstup vzduchu se strukturou včelích pláství, novým předním spojlerem, mlhovými světlomety v designu RS a novými, nyní sériově montovanými bixenonovými světlomety s integrovanými diodami pro denní svícení.

V porovnání s druhou generací modelu Octavia RS vůz podstatně narostl do délky (+88 mm, kombi +86 mm) a do šířky (+45 mm). Současně vzrostl také rozvor o 102 mm a zmenšil se přední převis. 

Zajímavě vypadají nová kola z lehkých slitin. Designéři navrhli hned čtyři nové vzory kol ve velikostech 17, 18 a 19 palců. Sériově jezdí nová Octavia RS na stříbrných sedmnáctipalcových hliníkových kolech "Dorado" s pneumatikami rozměru 225/45. Volitelně se dodávají dva typy sedmnáctipalcových hliníkových kol v designech "Gemini" a "Pictoris" (vždy pro pneumatiky 225/40). U typu "Gemini" je možno volit ze dvou barevných variant: stříbrné a antracitové. Pro toho, kdo ocení extrémně sportovní disky, nabízí Škoda Originální příslušenství pro model Octavia RS navíc ještě lahůdku: devatenáctipalcová kola z lehkých slitin "Xtrem" v černé barvě.

Zádi ve spodní části dominuje černý difuzor a nad ním umístěný široký pás odrazky. Tyto prvky jsou nezaměnitelným identifikačním znakem nové generace vozu Octavia RS, stejně jako obě široké, lichoběžníkové chromované koncovky výfuku. Vedle toho jsou na zádi i zadní svítilny v typickém tvaru písmene C, které jsou nyní sériově vybaveny technologií LED. Nechybí ani spojler: u vozu Octavia RS na pátých dveřích, v provedení
kombi je řešen jako spojler na konci střechy.

Nová Škoda Octavia RS.


Interiér je vyveden v černé. Novinkou je decentní osvětlení ovládacích páček, integrované ve výplních předních dveří. Pro řidiče a spolujezdce jsou k dispozici nově vyvinutá sedadla v designu RS. Součástí sériové výbavy je sportovní tříramenný volant, potažený perforovanou kůží. Kůži je potažena také hlavice řadicí páky a madlo ruční brzdy. Prahové lišty a kryty pedálů jsou z nerezové oceli. Sdružený přístrojový panel s barevným Maxi DOT–displejem má svůj vlastní design RS. Volant, hlavice řadicí páky, prahové lišty, sedačky a koberečky mají emblém RS.

Vedle sportovní charakteristiky disponuje nová Octavia RS také vlastnostmi známými z jiných verzí nové generace modelu Octavia. Mezi ně patří v především vynikající nabídka prostoru a praktičnosti. Podle výrobce žádný jiný kompaktní sportovní vůz nenabízí delší interiér (1 782 mm), více místa pro nohy (73 mm) a více místa nad zadním sedadlem (980 mm). Také zavazadlový prostor je chloubou: objem u modelu Octavia RS vzrostl o pět litrů na celkem 590 litrů, objem zavazadlového prostoru verze Octavia Combi RS činí dokonce 610 litrů.

„Náš nejmladší model spojuje sílu a současně příznivou spotřebu, emoce a rozum. Dokonalý vůz pro všední den i pro volný čas, ve kterém se snoubí
maximální výkon, nejnovější technika a vysoká užitná hodnota," popisuje novou Octavii RS předseda představenstva společnosti Škoda Winfried Vahland. Nejrychlejší Octavia všech dob oslaví svou světovou premiéru 10. července na Festivalu rychlosti v Goodwoodu.

Jestli vás Octavia RS zaujala, nebo prostě máte rádi auta, navštivte autorův nový facebookový blog, kde vždycky najdete ještě více informací, fotografií, videí a praktických rad.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů