Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Rarita na neděli: Víte, jak vypadají nejmenší auta na světě?

Naše téma
Dominik Valášek | 15.10.2017
další 4 fotky
Nejmenší auto schválené pro silniční provoz. | foto: James Ellerker/Guinness World Records
Když se řekne „nejmenší auto na světě“, představí si většina lidí stroje typu Smart, Microcar, Aixam či dokonce Peel P50. Pro opravdu nejmenší auta si však musíme zajít do Guinnessovy knihy rekordů, kde se objevují dva pozoruhodné „stroječky“.
Nejmenší auto na silnici
Vypadá jako taková ta dětská plastová auta s elektromotorem, ale ve skutečnosti se jedná o auto, které lze opravdu provozovat na pozemní komunikaci. Stylový vůz se všeříkající SPZ „IM BIG“ je registrován v Texasu, pohání jej motor z dětské čtyřkolky, a jeho tvůrce Austin Coulson jej postavil v roce 2012. Rám a velká spousta dílů je potom zcela vlastní výroby i návrhu.

Na délku měří Coulsonovo auto 126,46 centimetrů, šířka činí 65,41 centimetrů a výška 63,5 centimetru. Maximální rychlost je skromných 40 kilometrů v hodině, takže auto lze oficiálně provozovat pouze na komunikacích s omezenou rychlostí. To dává smysl, protože ruku na srdce – kdo by v tom chtěl jet někam dál.

Z pohledu legislativy má však vůz všechny náležitosti. Je kompletně osvětlen, má sklo a stěrač, klakson, či dokonce bezpečnostní pás.

Mimochodem, titul nejmenšího sériově vyráběného vozu drží právě zmíněný Peel P50. Tříkolové vozidlo z ostrova Man, které se vyrábělo v 60. letech, na délku měří jen 1,37 metru, dále metr na šířku a na výšku 1,2 metru. Tento stroj jste velice pravděpodobně viděli ve známém motoristickém pořadu Top Gear.

Nejmenší model auta s motorem
Nyní však zanechme svět aut pro lidi a pojďme se podívat na opravdu nejmenší motorizované auto na světě. To vyrobila v roce 1995 společnost Denso, aby ukázala své schopnosti v oblasti přesnosti výroby. Jedná se o model Toyoty AA z roku 1936, jež má na délku neskutečných 4,785 milimetru, na šířku 1,730 milimetru a je 1,736 milimetru vysoký.

Tyto rozměry odpovídají přibližně tisícině velikosti skutečného auta. Třeba síla nárazníku činí 50 mikronů, což je přibližně polovina průměru lidského vlasu.

I přes pozoruhodně malé rozměry je ovšem mikroskopické auto od Densa postavené z 24 samostatných částí a co je naprosto úchvatné, opravdu jezdí. Motor je poháněn externě magnetem, jedná se o cívku o průměru 1 milimetru a dokáže vozu udělit rychlost okolo 5 milimetrů za sekundu při 600 otáčkách za minutu.

Mikroauto od Densa se objevilo v jednom díle amerického seriálu Kutil Tim a zde je mimo jiné zmíněno, že postavit jezdící auto o velikosti zrnka rýže, zabralo dvacetičlennému týmu přibližně 4 roky práce.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů