Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Nejlevnější auta podle kategorií: Za kolik jsou teď kombi, MPV či kupé?

Naše téma
Radek Pecák | 17.12.2021
dalších 31 fotek
Hyundai i30 Fastback | foto: Hyundai
Z našeho přehledu se také dozvíte, jaká v současné době stále ještě poměrně levná auta brzy zmizí z nabídky.
Téměř obden nyní z jednotlivých zastoupení automobilek přicházejí zprávy o zdražení toho konkrétního modelu. Občas se dějí dokonce i téměř absurdní věci. Například Peugeot zveřejnil v září ceník nové generace kompaktního vozu 308, který startoval na úrovni 465 000 Kč. Nyní ale se už přijímají objednávky stejného modelu za nejméně 490 000 Kč. Plošné zdražení o 25 000 Kč nastalo ještě dříve, než se vůbec auto oficiálně začalo v Česku prodávat.

Přesto se i jedna verze této novinky dostala v jedné kategorii mezi tři nejlevnější modely. Najít ji, stejně jako další levná auta v kategoriích kombi, SUV, MPV, sedany, kupé, kabriolety, elektromobily a dalších, můžete v našem fotografickém přehledu.

Sestavování přehledu nám komplikoval také fakt, že je v současnosti velmi obtížné definovat jednotlivé kategorie. To proto, že existuje řada "kříženců" - crossoverů. Třeba druhým nejlevnějším kabrioletem je T-Roc Cabrio, což je fakticky SUV s odříznutou plechovou střechou.

Navíc se některé vozy označují jiným termínem, než by člověk u modelu s příslušným typem karosérie čekal. Třeba Renault Mégane s klasickou siluetou sedanu a s dvěma páry dveří na bocích má samozřejmě z marketingových důvodů v ceníku označení Grand Coupé.

Nejdostupnější klasické nové osobní auto na českém trhu stojí v současné době 239 900 Kč. Kupodivu to není žádný z vozů značky Dacia. Jenže jde o jednoho příslušníka trojčat vyráběných v Kolíně. Konkrétně o C1 značky Citroën. Ovšem výroba končí a štafetu nejlevnějšího auta brzy převezme jiný malý vůz. Tíím je Mitsubishi Space Star, které je k mání od 245 850 Kč.

V příštích měsících, maximálně nejbližších letech, se nabídka těch nejlevnějších aut dále ztenčí. Výrobci totiž opouštějí kategorie těch nejmenších modelů. Brzy tedy přijde oznámení o ukončení produkce třeba vozu Hyundai i10 nebo Kia Picanto.

Nejlevnějším kombi bude zřejmě Hyundai i30
V kategorii liftbacků, což jsou vozy s otevíratelnou zádí, poměrně velkým kufrem, ale s hezčím tvarem než mají kombi, se chýlí ke konci život modelu Hyundai Ioniq.

Dále se také zredukuje nabídka velkoprostorových rodinných aut. Dnes ještě patří mezi nejlevnější Citroën Grand C4 Space Tourer. Ovšem již příští rok již sjedou z výrobní linky poslední kusy.

A rovněž zmizí ze světa třída malých kombíků. Ten poslední - Škoda Fabia Combi (je současně nejlevnějším vozem s tímto typem karosérie, i když jí docela solidně šlape na paty o třídu větší Hyundai i30 Kombi), již má před sebou jen necelé dva roky výroby.

Zajímali jsme se také o to, kolik aktuálně stojí nejlevnější vozy s pohonem plug-in hybrid, protože ty jsou třeba i kvůli speciálním registračním značkám v určitých komunitách poměrně atraktivní a samozřejmě také klasické bateriové elektromobily. 
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů