Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Nejdelší limuzína na světě měla vířivku i přistávací místo pro helikoptéru

Naše téma
Daniel Fuglevič | 09.04.2018
dalších 6 fotek
Limuzína American Dream. | foto: Jay Ohrberg
Jestliže považujete klasické americké limuzíny za excentrickou přehlídku ega, peněz a absurdity, zřejmě jste neviděli výtvor Američana Jaye Ohrberga. Ten představil na začátku 90. let vůbec nejdelší limuzínu na světě. A byla tak absurdní, jak si jen dovedete představit.
Jay Ohrberg je v Hollywoodu znám hlavně díky svým autům, jelikož pracoval na řadě ikonických filmových vozů od Fordu Gran Torino ze seriálu Starsky a Hutch až po Batmobil ze snímku Batman se vrací.

Ohrbergova láska k šíleným a netradičním vozům pak naplno propukla na konci 80. let, kdy si zamanul, že vytvoří vůbec nejdelší a nejambicióznější limuzínu světa. Ne však pro nějaký film, čistě proto, že mohl.

Jeho výtvor nazvaný American Dream (Americký sen) byl hotov v roce 1992 a specifikací tato možná už zapomenutá bizarnost nadchne i dnes. Limuzína založená na základě starého Cadillacu Eldorado měřila něco přes 30 metrů, používala celkem 26 kol, dva motory a k ovládání této bestie byli zapotřebí dva řidiči. Svými rozměry si zajistila i zápis do Guinnessovy knihy rekordů.

K alespoň trochu snadnějšímu zatáčení pak byla konstrukce vozidla kromě natáčení třech řad kol vepředu vybavena i kloubem uprostřed. I přesto ale nebylo řízení limuzíny na normální silnici žádnou hračkou. Můžeme si jen představit, jak řidiči nejspíš museli před každým výjezdem přesně analyzovat vybranou trasu a připravit si itinerář podobně jako řidiči kamionů s nadměrným nákladem.

A co luxus uvnitř? Všechno, co si představíte, a ještě něco navíc. Kromě klasických pohovek, baru, televizí a audiosystému se dovnitř vešla vířivka, plovoucí manželská postel, minigolf, několik samostatných pokojů a věc, která zaujme na první pohled, opravdová přistávací plocha pro helikoptéru na zádi.

Jelikož se nikdo s obrovitou limuzínou vlastně neodvážil jezdit, natož sám Ohrberg, auto bylo trochu nesmyslně ponecháno osudu venku a několik let chátralo, přičemž jej hned řada nenechavců vyrabovala. Video níže ukazuje stav vozidla v roce 2013.

Před dvěma lety se objevily zprávy, že jisté automobilové muzeum v New Yorku by si rádo ušpinilo ruce a tento skvost renovovalo do původního stavu. Jak ovšem zmiňuje web Jalopnik, od té doby se žádné nové zprávy o „americkém snu“ neobjevily.

Lze pouze doufat, že práce na bizarně dlouhé limuzíně stále pokračují a veřejnosti se absurdní výtvor Jaye Ohrberga nakonec ukáže v muzejní kondici a strhne podobný úžas jako tehdy při představení.   
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů