Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Nejde jen o VW. Skandál s emisemi bude mnohem širší, tvrdí německý ekolog

Naše téma
ČTK | 30.09.2015
Volkswagen Golf. | foto: Volkswagen
Skandál kolem falšování údajů o měření emisí bude mnohem širší a neomezí se pouze na německý automobilový koncern Volkswagen. Myslí si to alespoň předseda ekologického sdružení Deutsche Umwelthilfe (DUH) Jürgen Resch.
Podle něj se k podvodům uchýlilo mnoho evropských automobilek, aby zajistily, že budou auta s dieselovým motorem konkurenceschopná vůči benzinovým.

"Není to aféra Volkswagenu, není to ani aféra německého automobilového průmyslu. Německý automobilový průmysl silně zasáhla proto, že v mimořádné míře sázel právě na tento typ motorů," řekl Resch. "Ještě nás čeká mnoho odhalení u dalších značek," prohlásil.

Další německé automobilky Daimler a BMW nicméně v minulém týdnu popřely, že by s emisními údaji manipulovaly.

Prý jde o organizované podvádění
"Máme tady evropskou, možná až za hranice Evropy sahající formu organizovaného podvádění. Protože podle našich poznatků v posledních letech se stalo běžnou praxí, že se motory optimalizují, aby vykazovaly dobré výsledky při testech, a že vozy umí rozpoznat, kdy jsou testovány a kdy je třeba dodržet předepsané hodnoty emisí," uvedl Resch.

Sdružení DUH podle Resche získalo v posledních osmi letech indicie, že dieselové vozy nejrůznějších automobilek v běžném provozu několikanásobně překračují emisní normy, ale při testování je dodrží. Resch je přesvědčen, že to nelze vysvětlit jinak, než že je v těchto autech instalován speciální software, který při testování vozu hodnoty emisí upravuje.

Podle Resche chtěly automobilky falšováním údajů o emisích posílit konkurenceschopnost dieselových aut. "Pokud by ta auta dodržovala normy, bylo by nutné je vybavit zařízením pro čištění výfukových plynů. Tato zařízení ale snižují výkon aut a zvyšují jejich spotřebu. Dieselové vozy by tak byly méně konkurenceschopné proti benzinovým a hybridním," řekl předseda DUH.

Samotná úprava motoru, aby vyhovoval emisním normám, přitom podle Resche není drahá. "Technické náklady se u jednoho motoru pohybují mezi 200 a 300 eury (5400 a 8100 Kč)," řekl. Úprava motoru u aut, která už jsou v provozu, ale podle něj bude mnohem dražší a navíc může ovlivnit i provozní vlastnosti vozidel.

Volkswagen minulý týden přiznal, že do zhruba 11 milionů naftových aut v celém světě instaloval software umožňující manipulovat s emisními testy.

V Česku se prodalo 148 000 aut s problematickými motory
V úterý koncern oznámil, že jednotlivé značky představí příslušným úřadům technická řešení a opatření v říjnu. "Majitelé vozidel o tom budou informováni v nadcházejících týdnech a měsících. Všechny koncernové značky, kterých se to týká, zprovozní národní internetové stránky, na nichž budou moci zákazníci průběžně sledovat aktuální stav vývoje celé záležitosti," uvedl mluvčí VW v Česku Jan Klíma.

"Majitele dotčených vozů pozveme do autorizovaných servisů v rámci servisní akce, kde proběhnou příslušná technická nápravná opatření, na kterých aktuálně pracujeme. Náklady na případná nezbytná technická opatření převezme koncern Volkswagen," řekl mluvčí Škody pro ČR Vítězslav Pelc.

Volkswagen již dříve uvedl, že celkem se problém motorů, které jsou schopné obcházet laboratorní emisní měření, týká asi 11 milionů vozů. Z toho je pět milionů osobních vozů VW, 2,1 milionu Audi, 1,2 milionu vozů Škoda, 700 000 Seat a zbytek tvoří užitkové vozy VW.

Dieselové motory koncernu VW schopné obcházet emisní měření jsou tříválce a čtyřválce TDI o objemu 1,2 a 1,6 nebo 2,0 litru s emisní normou Euro 5.

Česká Škoda jimi vybavila celkem 1,2 milionu vozů, které prodala po celém světě. Montovaly se do modelů Fabia II. generace, Roomster, Rapid s diesely Euro 5, Octavia II. generace, Yeti a Superb II. generace. Jsou jím vybavené i VW Golfy šesté generace, sedmá generace Passatu nebo první Tiguan.

Český ministr dopravy Dan Ťok dnes oznámil, že v České republice se prodalo asi 148 000 aut koncernu VW vybavených dieselovými motory, které umožňují obcházet měření emisí. Z toho je zhruba 101 000 škodovek, 38 000 volkswagenů, 7000 vozů Audi a 1800 seatů.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů